Bosna i Hercegovina     | 12.11.2019. 15:16 |

Konferencija o slobodi vjere ili uvjerenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Više od 50 predstavnika vjerskih zajednica, lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine prisustvovalo je na konferenciji o slobodi vjere ili uvjerenja, koja je održana danas u Sarajevu u organizaciji Misije OSCE-a u BiH.

Centralne teme bile su načini saradnje između lokalnih vlasti i vjerskih zajednica, izazovi sa kojima se suočavaju vjerske zajednice na lokalnom nivou i mogućnosti za unapređenje međureligijskog dijaloga.

- Unapređenje slobode vjere ili uvjerenja na principima inkluzije i nediskriminacije od suštinskog je značaja za sigurnost stanovništva i stabilnost zemlje u budućnosti - izjavila je šefica Odjela za ljudsku dimenziju pri Misiji OSCE-a u BiH Jasna Dobričik, izražavajući nadu da će današnja konferencija doprinijeti jačanju ove temeljne slobode.

Izvršni sekretar Međureligijskog vijeća u BiH Igor Kožemjakin istakao je da je sloboda vjere i uvjerenja jedna od ključnih tema u radu Međureligijskog vijeća u BiH.

- Praćenjem napada na vjerske objekte pomažemo njihovu bolju zaštitu, a zajedničkim izjavama osude jačamo otpornost prema ekstremnim i nasilnim narativima šaljući poruke mira, tolerancije i suživota - istaknuo je Kožemjakin.

Spomenuta konferencija predstavlja dio širih napora Misije OSCE-a u BiH usmjerenih ka poboljšanju saradnje između lokalnih vlasti i vjerskih zajednica, na inkluzivan način i bez diskriminacije, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

OSCE najoštrije osuđuje napad na načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana