Svijet     | 12.11.2019. 15:15 |

Merkel očekuje da će britanski parlament odobriti sporazum o Brexitu

FENA Internet

BERLIN, 12. novembra (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da očekuje da će britanski parlament odobriti sporazum premijera Borisa Johnsona o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Velika Britanija je 2016. glasala 52 naprema 48 posto za izlazak iz EU, iako nisu odlučili o tome kako će se to učiniti. Parlament je, međutim, u velikom zastoju od izbora 2017. godine oko toga kako, kada i čak da li će izaći, podsjeća Reuters.

Johnson, koji je obećao da će isporučiti Brexit 31. oktobra bez obzira na sve, zatražio je izbore 12. decembra nakon što je parlament, u kojem on i njegova stranka nemaju većinu, sprečava njegove pokušaje da ratificira posljednji sporazum o izlasku iz EU.

- Dajem ovom sporazumu veoma velike šanse da prođe britanski parlament i to bi bilo dobro za sve nas - rekla je Merkel na poslovnom događaju u Berlinu.

Johnson je u ponedjeljak osvojio najznačajnije pojačanje u svojoj predizbornoj kampanji do sada, kada se Brexit stranka Nigela Faragea povukla iz 317 mandata konzervativaca u namjeri da spriječi protivnike Brexita da drže većinu u sljedećem sastavu parlamenta.

Ovaj potez dramatično povećava šanse da će Johnson ostati premijer, prije nego što konačno ispuni rezultat referenduma 2016. za izlazak Britanije iz Evropske unije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Merkel prima odlikovanje zbog rekodnih 16 godina na čelu Njemačke

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Merkel tvrdi da nije imala političke snage za razgovore s Putinom uoči invazije na Ukrajinu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu