Svijet     | 12.11.2019. 16:44 |

Više od 200 slonova u Zimbabveu uginulo u jeku suše

FENA Internet

HARARE, 12. novembra (ENA) - Više od 200 slonova uginulo je u jeku teške suše u Zimbabveu, saopćila je u utorak agencija za nacionalne parkove te je u planu masovna relokacija životinja kako bi se ublažila pretrpanost tog područja.

Portparol Službe za upravljanje nacionalnim parkovima i florom i faunom, Tinashe Farawo, kazao je da je najmanje 200 slonova uginulo samo u ogromnom nacionalnom parku Hwange od oktobra, te da su ostali nacionalni parkovi ugroženi. 

Životinje među kojima su žirafe, bizoni i impale također ugibaju, kazao je on, a situacija se može poboljšati tek nakon kišnih padavina.

- Skoro svaka životinja je ugrožena. Naravno da se slonovi najlakše uočavaju, ali su i neke vrste ptica ugrožene jer se mogu gnijezdit samo na određenim vrstama stabala, a ta stabla su oborili slonovi - kazao je Farawo.

Brojne životinje zalutaju iz nacionalnih parkova u Zimbabveu u obližnje zajednice u potrazi za vodom i hranom. Služba za nacionaalne parkove saopćila je da su 33 osobe poginule u sukobima sa životinjama samo u ovoj godini.

Životinje su "nadmašile svoje kapacitete za ekološku održivost", kazao je on.

- Ukoliko se njihova populacija ne provjerava, životinje će zaprijetiti ekosistemu od kojeg ovisi njihov opstanak - dodao je.

Zimbabve ima populaciju od oko 85.000 slonova i odmah je iza susjedne Bocvane s više od 130.000 slonova, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Iran potpisao ekonomske sporazume sa Zimbabveom dok Raisi okončava afričku turneju

Zimbabve održava izbore 23. augusta

Šri Lanka zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu kako bi spasila slonove

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana