Svijet     | 13.11.2019. 09:14 |

Na jugoistoku Turske u antiterorističkoj operaciji angažovano 2.360 policajaca

FENA Internet

ANKARA, 13. novembra (FENA) - Turske snage sigurnosti jutros su na jugoistoku zemlje pokrenule veliku antiterorističku operaciju Kiran-6 u kojoj učestvuje 2.360 policajaca, žandara i specijalaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopćilo je da je operacija pokrenuta na periferiji provincija Van, Hakkari i Sirnak i to s ciljem neutralizacije terorista PKK-a.

Operacija je pokrenuta u periodu kada teroristi PKK-a uoči nastupajuće zime spremaju skrovišta u nepristupačnim planinskim regijama, prenosi  Anadolu Agency (AA).

Pripadnici turskih snaga sigurnosti su podijeljeni u 157 jedinica koje imaju zadatak neutralizirati teroriste i spriječiti ih provedbi terorističkih aktivnosti.

Turske snage su 17. augusta pokrenule operaciju Kiran protiv terorističke organizacije PKK na periferijama Vana, Hakkarija i Sirnaka, a deset dana kasnije pokrenuta je i operacija Kiran-2 na periferiji provincija Mardin, Sirnak i Batman. U nastavku serije operacija turske snage žele neutralizirati PKK elemente na istoku i jugoistoku Turske.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. Tokom trodecenijske kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a odgovorni su za smrt najmanje 40.000 osoba, uključujući žene i djecu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'