Svijet     | 13.11.2019. 11:22 |

U Australiji u požarima uništeno 1,1 milion hektara zemljišta

FENA Internet

CANBERRA, 13. novembra (FENA) - Dok se vatrogasci bore da suzbiju požare niskog rastinja u srijedu, australske vlasti naredile su hitnu evakuaciju najugroženijih stanovnika, uključujući i one u priobalnim turističkim destinacijama.

Visoke temperature, suhi i vjetroviti uslovi, stvorili su ozbiljnu opasnost od požara u državi Queensland.

Dok je oko 1.500 vatrogasaca razmješteno u kritična područja kako bi se borili s požarima širom države, mještanima u nekoliko gradova izdata su upozorenja "odlazite odmah".

Četrnaest kuća uništeno je u državi Queensland od kraja prošle sedmice kada je posljednji val požara niskog rastinja započeo, prisiljavajući lokalne vlasti da uvedu vanredno stanje širom 42 lokalne administrativne oblasti.

U susjednoj državi New South Wales aktivno je više od 70 požara - od kojih 50 nije lokalizirano ali nijedan nije predstavljao trenutnu opasnost u srijedu popodne po lokalnom vremenu, saopćila je Vatrogasna ruralna služba.

U utorak je izdato upozorenje na "opasnost od katastrofalnog požara" u Sydneyu, najmnogoljudnijem gradu u Australiji, i u obližnjim regijama, nakon što su toplo i suho vrijeme s temperaturama iznad 30 stepeni Celsiusa i s vjetrovima od 80 kilometara na sat pogoršali ionako tešku situaciju.

Holivudska zvijezda  Russell Crowe saopćio je na Twitteru da je njegovo imanje u Nana Glen, u blizini Coffs Harboura na obali New South Walesa zahvaćeno požarom, ali da je njegova porodica na sigurnom.

Sezona požara niskog rastinja u Australiji počela je ranije u ovoj godini. Više od 1,1 milion hektara zemljišta je uništeno, i što je više od ukupne površine tokom protekle tri sezone požara niskog rastinja, saopćila je Vatrogasna ruralna služba.

Vanredno stanje na snazi je kompletnu sedmicu u New South Walesu zbog opasnosti od širenja vatre. Više od 150 škola još je zatvoreno širom države, prenosi dpa. 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'