Bosna i Hercegovina     | 13.11.2019. 11:17 |

KCUS-Nedopustiva primjena sile, nezadovoljstvo našim uslugama izraziti pismeno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembar (FENA) - Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) osuđuje napad na prof. dr. Edu Hasanbegovića koji se, kako se navodi u saopćenju za javnost, dogodio 12. novembra u prostorijama Pedijatrijske klinike.

Naglašavaju da prof. dr. Edo Hasanbegović, kao i svi uposlenici Pedijatrijske klinike i KCUS, odgovorno, profesionalno i moralno obavlja svoj posao, u najboljem interesu bolesnika. Ističu da 'ni u jednom momentu niko od uposlenika KCUS-a nije odbio pružiti zdravstvenu uslugu pacijentu, a Pedijatrijska klinika KCUS-a poznata je po izvrsnosti usluga koje pruža'.

- Javnost mora biti informirana da lijekovi za pacijenticu N.S., kćerku napadača Denisa Smajlovića spadaju u nadležnost FZZO kao i nabavka svih tuberkulostatika i citostatika. KCUS nema odgovornost za nedostatak takvih lijekova. Nedopustiva je primjena verbalne ili fizičke sile, pogotovo je nedopustivo prijetiti upotrebom vatrenog oružja u bolnici ugrožavajući pri tome ljekare i osoblje, kao i ostale bolesnike i posjetioce - ističe se.

Svi uposlenici KCUS-a, nakon saznanja o po život opasnoj situaciji koju su doživjeli njihove kolege, opravdano propituju vlastitu sigurnost pri pružanju zdravstvene zaštite pacijentima i osjećaju emocionalne posljedice koje ne mogu i ne smiju biti sastavni dio njihovog ionako emocionalno zahtjevnog i stresnog posla.

- Ljekari i osoblje KCUS-a nakon tog događaja strahuju za vlastite živote, te je ozbiljno narušena radna atmosfera. Stoga ćemo stupiti u dvosatni štrajk upozorenja, da bismo digli glas protiv hajke koja se kontinuirano provodi protiv ljekara KCUS-a. Upozoravamo huškače, ma ko da su oni, da KCUS nije mjesto za stjecanje političkih poena ili lične koristi, te da ćemo se ozbiljno i zakonski obračunati s onima koji udaraju na naše dostojanstvo i profesionalni integritet.

Također ćemo podnijeti tužbu protiv osobe koje je prijetila upotrebom vatrenog oružja našem ljekaru i osoblju. KCUS nije mjesto primjene bilo koje vrste sile, niti ćemo dozvoliti da se prijeti našim uposlenicima na bilo koji način. Nezadovoljstvo našim uslugama, u bilo kojem segmentu, može se izraziti pismenim putem, prema Komisiji za žalbe i pohvale KCUS-a, ali i prema Ljekarskoj komori FBiH. Civilizovan način ponašanja jedini je, koji se toleriše u najvećoj i najstarijoj zdravstvenoj ustanovi, kroz koju dnevno prođe i do 15.000 pacijenata - naglašava se u saopćenju KCUS-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom