Bosna i Hercegovina     | 17.11.2019. 13:12 |

Zdravstvena zaštita studenata-Sistematski pregledi suština prevencije bolesti

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Kod studenata sarajevskog univerziteta, pored ostalih, česta su oftalmološka oboljenja,  bolest  takozvanog “sportskog srca”, a sve više ih se samoinicijativno javlja za zdravstvene usluge zbog poteškoća iz oblasti mentalnog zdravlja. 

Ustanovljeno je to pregledima studenata svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu koje vrše stručnjaci raznih profila Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), u cilju ranog otkrivanja oboljenja, promocije zdravlja i zdravih stilova življenja kod studenata.

Iz oblasti mentalnog zdravlja najčešće su neurotske tegobe, ali se tretiraju i studenti s težim psihičkim smetnjama kao što su psihotične epizode, poremećaji ličnosti te ovisnosti (zloupotreba psihoaktivnih tvari, ovisnost o nargili, internetu, kocki).

Za tzv. 'sportsko srce' iz Zavoda pojašnjavaju da je zapravo uvećano, zdravo i snažno, a problem nastaje u slučaju kad se iznenada prestane s treninzima.

- To se često dešava kod mlade populacije, a obično korespondira s početkom studiranja i aktivnostima na fakultetu. Tad mogu nastupiti problemi, a mi smo tu da djelujemo preventivno - navode iz Zavoda.
 
Upozoravaju i na češta oftalmološka oboljenja kod mladih, takozvani "sindrom kompjuterskog oka". Simptomi su crveno oko, osjećaj peckanja i zamora.

Iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata UNSA pozivaju mlade na redovne sistematske preglede, gdje su angažirani medicinski stručnjaci raznih profila. Studentima i uposlenicima Univerziteta u Sarajevu u Zavodu je omogućeno da besplatno, na jednom mjestu, obave sve potrebne dijagnostičke preglede.
  
Direktorica Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata UNSA Žana Pozderac-Jahović
navodi da je, među ostalim, ta institucija nabavila novi aparat za ultrazvučnu dijagnostiku srca da bi se na vrijeme uočila oboljenja i prevenirali rizici za nastanak vodećih kardiovaskularnih oboljenja u BiH.

Naglašava da su to najčešće pušenje, loša i neuravnotežena ishrana, prekomjerno sjedenje ali i genetski faktori zbog čega je važan skrining mladih, čiji roditelji imaju određena kardiovaskularna oboljenja.
 
Nabavkom nove opreme značajno je unaprijeđen rad te institucije i to simbolično, u ovoj godini, kad Zavod obilježava 70 godina postojanja.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu pruža zdravstvenu zaštitu mladima sa statusom studenta Univerziteta u Sarajevu, za vrijeme školovanja (u periodu od 19. -26. godine).

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'