Svijet     | 13.11.2019. 13:33 |

Saudijska Arabija se izvinila za antifeministički video

FENA Internet

RIJAD, 13. novembra (FENA) - Agencija za državnu sigurnost Saudijske Arabije saopćila je da je objava na društvenim medijima na jednom od njihovih računa, u kojem je feminizam kategorisala kao ekstremizam, bila greška.

U promotivnom videu feminizam, homoseksualnost i ateizam kategorisani su kao opasne ideje i upozorili su Saudijce da budu na oprezu protiv njih.

Sigurnosna agencija kaže da istražuje snimak. Saudijska Arabija pokušava promijeniti svoj imidž kao jedne od najrepresivnijih zemalja na svijetu za žene, podsjeća BBC.

Animirani isječak objavljen je na Twitter računu Predsjedništva državne sigurnosti preko vikenda. Predsjedništvo direktno odgovara kralju Salmanu.

Agencija je u izjavi navela da video sadrži više grešaka i da tvorci videa nisu svoj posao uradili kako treba.

Saudijska komisija za ljudska prava objavila je i izjavu u kojoj kaže da feminizam nije zločin. Međutim, to se nije odnosilo na homoseksualnost ili ateizam.

Saudijska Arabija nema pisane zakone koji se tiču seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, ali sudije koriste principe islamskog zakona kako bi sankcionisali ljude osumnjičene za vanbračne seksualne odnose, homoseksualni odnos ili druga "nemoralna" djela, navodi agencija Human Rights Watch.

Video su kritikovale grupe za ljudska prava, uključujući Amnesty International.

Heba Morayef, direktorica Amnesty Internationala za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, rekla je da je ovakav postupak "izuzetno opasan i ima ozbiljne implikacije na prava na slobodu izražavanja i život, slobodu i sigurnost u zemlji."

Video je uslijedio u vrijeme kada Saudijska Arabija nastavlja program reformi, od kojih su mnoge usredotočene na prava žena.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Bin Salman: Neophodan dijalog između Indije i Pakistana

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta