Bosna i Hercegovina     | 13.11.2019. 13:56 |

Ministarstvo zdravstva KS nastavit će podržavati rad Roditeljske kuće u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić primila je danas predstavnike Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka". Teme razgovora bile su aktivnosti Udruženja i saradnja sa resornim ministarstvom.

Tom prilikom, direktor Udruženja i roditelj dječaka koji se liječio od raka Fikret Kubat zahvalio je na podršci koju su pružile Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva za održivi rad Roditeljske kuće u Sarajevu, u kojoj borave djeca oboljela od malignih bolesti i njihovi roditelji.

Softić je navela da je iz Budžeta Ministarstva zdravstva ove godine za rad Roditeljske kuće izdvojeno 75.000 KM te da će ta podrška biti pružana i ubuduće, jer je to jedan od najhumanijih projekata u BiH.

Ministrica Sofić je sa predstavnicima Udruženja razgovarala i o novim inicijativama, poput subvencioniranja perika za djecu oboljelu od nekog oblika maligniteta ili sa alopecijom. Naglasila je kako je neophodno izraditi pravno-ekonomski okvir putem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS radi sufinansiranja troškova nabavke medicinskih perika za oboljele mališane.

- Mnogo nam znači pomoć Vlade i Ministarstva da bi kuća funkcionisala u potpunosti, da bi sve usluge koje su potrebne pružali kvalitetno našoj dječici i roditeljima. Jer, Roditeljska kuća je drugi dom za djecu i njihove roditelje, a često i braću, sestre, bake, nene i deke. Znači svi su tu i mi želimo, pružajući im dom, nadomjestiti ono što su trenutno izgubili zato što moraju biti u bolnici. Zato je važnost Roditeljske kuće ogromna, kako za djecu, roditelje, medicinsko osoblje tako i za cijelu društvenu zajednicu - naveo je Kubat.

Po njegovim riječima, Roditeljska kuća funkcioniše već četiri godine i u tom periodu u njoj je boravilo više od 200 djece sa svojim roditeljima i bližim srodnicima, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Helez pružio podršku Roditeljskoj kući u Sarajevu

U Vladi FBiH potpisan ugovor o sufinansiranju završetka radova na izgradnji Roditeljske kuće u Tuzli

Objavljen Javni poziv za prijavu zdravstvenih ustanova koje će vršiti dodatne preglede kože 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo