Najave     | 13.11.2019. 14:31 |

Godišnja konferencija najviših sudova u BiH 'Pravo na suđenje u razumnom roku'

FENA Saopćenje

 

 

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine i The AIRE Centre (Advice on Individual Rights in Europe), kao suorganizatori, a u saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem Bosne i Hercegovine, organizuju u okviru Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu treću godišnju konferenciju najviših sudova u Bosni i Hercegovini, od 14. do 15. novembra u hotelu “Termag” na Jahorini. 

Ove godine, tema koja će biti u fokusu rada Pravosudnog foruma je pravo na suđenje u razumnom roku, standardi Evropskog suda za ljudska prava, građanski i krivičnopravni aspekti suđenja u razumnom roku s posebnim osvrtom na praksu sudova u BiH, kao i zakonska rješenja koja trebaju unaprijediti dužinu trajanja sudskih postupaka.

U radu Foruma učestvovat će više od 70 učesnika, eminentni pravnici Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava, i lord Robert Reed, potpredsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnici ustavnih i najviših redovnih sudova (Sud BiH, vrhovnih entitetskih sudova i Apelacionog suda Brčko distrikta BiH), članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, predstavnici ministarstava pravde, međunarodnih organizacija i drugi istaknuti pravnici.

Forum će otvoriti Zlatko M. Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, Matthew Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini i Biljana Braithwaite, menadžerka Programa za Zapadni Balkan AIRE centra.

Pravosudni forum za BiH je organizovan uz pomoć britanske vlade u cilju poboljšanja primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i podrške pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine u procesu harmonizacije sudske prakse i pripreme za evropske integracije, saopćili su organizatori.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom