Stranačke aktivnosti     | 13.11.2019. 15:11 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Amela Kuskunović: U budžetu FBiH za 2020. godinu osigurati sredstva za prevenciju malignih oboljenja

Na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zastupnica Naše stranke Amela Kuskunović predat će inicijativu da se u Nacrtu budžeta za 2020 godinu planira uvođenje skrining programa na nivou FBiH za rak maternice, prostate, debelog crijeva i dojke.

„Prema istraživanjima WHO (svjetske zdravstvene organizacije), svake godine se povećava stopa oboljelih od malignih bolesti (raka) i poprima epidemiološke razmjere. Ranim otkrivanjem malignih oboljenja značajno se povećava mogućnost za izlječenje pacijenta, dok se kvalitetnim preventivnim i edukativnim djelovanjem može otkloniti mogućnost oboljenja kod trećine potencijalnih pacijenata.

Danas u EU postoje četiri obavezna skrining programa: za karcinom grlića maternice, karcinom dojke, karcinom debelog crijeva i karcinom prostate, dok u isto vrijeme u BiH se ne provodi niti jedan sistematizirani i centralizirani program skrininga. Zbog približavanja standarda života onima u EU, Vlada FBiH mora u budžet za 2020 godinu uvrstiti sredstva za preventivnu medicinsku zaštitu“, stoji u obrazloženju inicijative.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'