Kultura     | 13.11.2019. 19:18 |

Mostarskoj publici predstavljena knjiga 'Hadžibeg' Kemala Čopre

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 13. studenoga (FENA) - Knjiga Kemala Čopre "Hadžibeg", napisane u duhu jezika starijih bosanskohercegovačkih generacija, predstavljanje je u srijedu mostarskoj publici u Centru za kulturu Mostar.

U knjizi sarajevski pisac Čopra svojim načinom izražavanja i pisanjem priča fiktivnog lika - starog djeda Uzeira, čuva bosanski duh, mentalitet čovjeka i podneblje iz kojeg dolazi.

Knjiga govori o običnim ljudima i obuhvaća priče inspirirane anegdotama iz mahala i ulica i svakodnevicom prosječnog građanina koji živi na ovim prostorima.

Čopra je podsjetio da je do sada objavio četiri knjige iz serijala Hadžibeg, a prva je iz tiska izašla 2015. godine.

- To su uglavnom starinske priče iz naših mahala i uvijek se povlači paralela između života prije rata i života sada. Uzeir Hadžibeg ostavlja čitatelju da sam donese zaključak i ujedno ga podsjeća na filozofiju života naših starih koji su tu filozofiju prenosili s koljena na koljeno - izjavio je Čopra uoči predstavljanja knjige.

Kemal Čopra rođen je 1962. godine u Sarajevu gdje je studirao književnost na Filozofskom fakultetu. Ljubav prema pisanju zapostavio je sve do pojave interneta kada se aktivno vraća pisanju kao osnivač, urednik i autor mnogih web portala.

Centar za kulturu Mostar i Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bili su organizatori mostarske promocije knjige.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Obilježena stota godišnjica smrti Alekse Šantića

„Srce zemlje“ Glorije Lujanović: Intimni zapisi o Lašvanskoj dolini

Godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana