Svijet     | 14.11.2019. 08:01 |

Taylor: Trump se 'zanimao' za pokretanje istrage o Bidenu u Ukrajini

FENA Internet

WASHINGTON, 14. novembra (FENA)  - Najviši američki diplomat u Ukrajini u prvom javnom saslušanju u istrazi za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, optužio je predsjednika da je vršio pritisak na Ukrajinu da provede istragu koja bi mu koristila politički.

Spreman na borbu i tvrdeći da je nedužan, milijarder je čvrsto obećao da će "ljagu" što mu je nanesena ovom istragom sprati sa sebe tako što će osvojiti drugi mandat na predsjedničkim izborima u novembru 2020.

Williama Taylora demokrati, koji vode proces protiv republikanskog predsjednika, su izabrali da počne niz saslušanja koja je prenosila televizija, zajedno s još jednim karijernim diplomatom, Georgeom Kentom, visokim dužnosnikom State Departmenta i stručnjakom za Ukrajinu.

Demokrati sumnjiče republikanskog milijardera da je zloupotrijebio predsjedničke ovlasti kada je od Kijeva zatražio da provede istragu o bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu koji ima dobre izglede da se natječe s njim na idućim izborima.

William Taylor, američki otpravnik poslova u Ukrajini, rekao je u srijedu na saslušanju koje su direktno prenosile velike američke informativne mreže, da se Donald Trump više "zanimao" za pokretanje istrage o Bidenu u Ukrajini nego za stanje u toj zemlji.

Priredio je iznenađenje kada je pod zakletvom rekao da je ovih dana doznao da je američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland dao tu izjavu 26. jula, odmah nakon razgovora s predsjednikom Trumpom.

Republikanski zastupnici su nazvali Taylorovo svjedočenje rekla-kazala, jer su svi njegovi navodi iz druge ili treće ruke, a ne nešto što je on sam čuo. Istaknuli su također kako je ukrajinski predsjednik  Volodimir Zelenskij, na kojega je Trump navodno vršio pritisak i ucjenjivao ga zamrzavanjem američke pomoći, više puta rekao kako on nije osjećao nikakav pritisak. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu