Stranačke aktivnosti     | 14.11.2019. 09:35 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Šarović u ‘Presingu’: Ešdaun mi je rekao ‘Dodik je stablo koje vrijedi njegovati’

"Pričao sam s Ešdaunom 2003. godine i rekao mi je šta je scenario. Prvo me je zvao u sjedište OHR-a i rekao mi direktno: 'Gospodine Šaroviću, sve ovo što je ovih dana bilo, potpiši odluku da se Vojska RS sjedinjuje i pravi nova struktura na nivou države i ovo ćemo sve zaboraviti'“ – kazao je predsjednik SDS Mirko Šarović, gostujući u emisiji Presing na N1 televiziji.

„Poslije toga mi je rekao: 'Ti si OK čovjek i znam da nisi kriv za dosta toga, ali ja moram da uradim ovo. Ja ću sankcionisati mnoge ljude u SDS-u. Od vas trojice, Čavića, Kalinića i mene'. Rekao je da će ostaviti samo jednog koji će biti kao drvo u posječenoj šumi. Dodik je instaliran poslije toga kao ključni faktor i njemu su bonska ovlaštenja odgovorala i sve je dobio zbog toga" – kazao je Šarović.

Predsjednik SDS se osvrnuo i na periodu kada je bio prtvaran zbog navodne pomoći u skrivanju haških bjegunaca, pripadnika Srpske demokratske stranke.

"Kad sam progonjen Milorad Dodik je rekao: Ma nek se brani, mora da je nešto kriv. Kada je Poplašen skinut 1999. godine, on me prvi nazvao i rekao da njega imenujem za mandatara. Baš ga je bilo briga što je Poplašen skinut" . istakao je Šarović.

Mirko Šarović je potom ispričao kako je proveo godinu dana zatvora u Doboju.

"Otišao sam godinu dana zatvora u Doboju, to je jedan užasan zatvor. Jedan težak period mog života, dolaze tužioci i nude mi nagodbu da priznam krivicu i da mi kaznu svedu na četiri godine. To nije bila jedina optužnica, imao sam tri procesa, to je nevjerovatan dio mog života koji sam izdržao" – kazao je Šarović.

Dodao je da "ako iko može da kaže nešto loše o OHR-u", da je to on, a ne Milorad Dodik.

"Poslije toga sam uhapšen od NATO-a, oduzeta mi imovina, sav novac koji sam imao kod sebe, morao sam da bježim iz zemlje, oduzeti su mi dokumenti, nisam mogao imati žiro račun niti da radim bilo šta u ovoj zemlji. Morao sam da se snalazim po bijelom svijetu. Ako ima neko ko može da kaže nešto loše o OHR-u to sam ja, o NATO-u to sam ja, ali sva ta situacija i tragedija me nije učinila lošim, naprotiv" – kazao je predsjednik SDS Mirko Šarović u emisiji „Presing“ na N1 televiziji.

Šarović predviđa i način na koji će Dodik završiti političku karijeru:

"Dodiku u NSRS sam rekao 'znaš šta imaš dovoljan broj ruku, ali neke stvari moraju da se rade drugačije. Ovi mladi momci i đevojke, ovi buntovnici, hajduci, oni će jednog dana da vas pobjede, oni su ta energija, oni su bez mita, oni će vam doći glave.' Mislim da je to snaga i da njima trebamo davati sve više šansu jer oni su ti koji će Dodiku doći glave."

Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom