Svijet     | 14.11.2019. 10:42 |

Postignut dogovor o primirju u Gazi

FENA Internet

GAZA/JERUSALEM, 14. novembra (FENA) - Palestiniska militantna grupa Islamski džihad saopćila je da se  suzdržava od otvaranja vatre iz pojasa Gaze u četvrtak nakon što je Izrael pristao na primirje dogovoreno uz egipatsko posredovanje, ublažavajući najteže sukobe u Pojasu Gaze u posljednjim mjesecima.

Primirje je proglašeno u 00.30 sati po srednjoevropskom vremenu, saopćio je portparol grupe Musab Al-Braim, a što je otprilike 48 sati otkako je Izrael izazvao novi krug nasilja ubistvom vodećeg zapovjednika Islamskog džihada u zračnom udaru, nazivajući ga trenutnom prijetnjom po izraelsku sigurnost.

Ukupno 34 Palestinaca, od kojih su polovina civili, ubijeno je, dok su na stotine raketa koje su ispalili militanti paralizirale život u južnom Izraelu.  Hamas, vodeća palestinska grupa u Gazi, nije učestvovao u posljednjem valu sukoba.

Al-Braim je kazao da je Izrael prihvatio zahtjev Islamskog džihada da prekine s ciljanim ubistvima njegovih čelnika i s vatrom po palestinskim demonstrantima koji izvode protestne marševe na granici Pojasa Gaze i Izraela.

- Primirje pod egipatskim sponzorstvom stupilo je na snagu nakon što su  okupatoru (Izraelu) podnijeti uslovi Islamskog džihada u ime palestinskih grupa otpora - kazao je Al-Braim.

Izrael je, međutim, saopćio da će poštovati jednostavniji princip  quid pro quo ukoliko palestinski militanti prvi počnu da se suzdržavaju od napada.

- Na zatišje ćemo odgovoriti zatišjem - izjavio je ministar vanjskih poslova Israel Katz za Vojni radio, negirajući da je bilo izmjena u široj sigurnosnoj politici.

Izraelska ciljana ubistva "neće prestati", a politika otvaranja vatre na granici s Gazom neće se mijenjati, kazao je Katz, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'