Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 12:35 |

U HNŽ-u 10.323 oboljelih od dijabetesa

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 14. studenoga (FENA) - U Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) registrirano je 10.323 oboljelih od dijabetesa, a svake godine taj se broj povećava, podatci su Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

- Prema podatcima koje dobivam u službu za epidemiologiju svake godine imamo 200 do 300 novooboljelih od dijabetesa. Promatrajući hospitalizaciju, svake godine povećava se broja, posebno mlađe populacije - rekao je voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a Erdin Alajbegović u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa posvećen je obitelji, a obilježava se pod motom "Obitelj i šećerna bolest". Tim povodom u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a u Mostaru je upriličen niz aktivnosti s ciljem jačanja borbe i liječenja oboljelih.

Građani su mogli besplatno izmjeriti razinu šećera u krvi, krvni tlak i informirati se o toj bolesti, kao i o stalnim aktivnostima koje se provode kako bi se osnažila prevencija dijabetesa.

Postoji više vrsta dijabetesa. Dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2, gestacijski dijabetes i druge rjeđe vrste dijabetesa.

Dijabetes tipa 2 je najčešći, a u prevenciji te bolesti važnu ulogu imaju ishrana i tjelesna aktivnost. Tip 2 dijabetes povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Svjetski dan dijabetesa obilježava se od 1991. godine kao odgovor na sve veći broj oboljelih od dijabetesa diljem svijeta.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u svijetu je registrirano oko 422 milijuna ljudi oboljelo od dijabetesa, dok je 1980. godine oboljelih bilo 180 milijuna.

Svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa godišnje umre oko pet milijuna ljudi. Da je riječ o epidemiji pokazuju i procjene Međunarodne dijabetičke federacije da će do 2040. godine broj oboljelih od te bolesti porasti za 50 posto.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Papa Franjo još pati od prehlade, ograničio govore u javnosti

Papa Franjo otkazao sve termine u ponedjeljak, Vatikan tvrdi se 'potpuno oporavlja'

BH naučnici i ljekari kroz online platformu donose savjete i edukativne sadržaje posvećene zdravlju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu