Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 13:52 |

Ramović: Prihvatljiva ponuda SOS Dječijih sela za preuzimanje vrtića u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14.novembra (FENA) - Organizacija SOS Dječija sela BiH, nakon konsultacija s krovnom organizacijom u Beču, dostavila je Gradu Goraždu novu ponudu za preuzimanje SOS dječijeg vrtića, na period od 15 godina, bez naknade, uz mogućnost produženja ugovora.

Po riječima gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, ova ponuda prihvatljivija je u odnosu na prethodnu.

„Izmjenili su tri elementa u ugovoru. Ranije su nudili deset, mi smo tražili da to bude više od 15 godina, ali tu su pet godina povećali. Također resursnu sobu koju koriste djeca s poteškoćama u razvoju vraćaju nama jer to ide jedno s drugim i taj projekat finansira Vlada BPK. I za razliku od prethodnog ugovora  sada nam nisu naložili da mi moramo preuzeti radnike. Zna se šta je javna ustanova i kako se primaju radnici“ - pojasnio je Ramović.   

Dodao je da će se radno-pravni status trenutno zaposlenih u vrtiću SOS Kinderdorf rješavati u skladu sa važećim propisima.

„S 31. decembrom njihov radni angažman se prekida u SOS Kinderdorfu. Ukoliko gradsko vijeće sve ovo prihvati, odmah nakon objave u službenim novinama tražit ćemo od JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“ da raspiše javni konkurs što je procedura koju moramo ispoštovati“ - kazao je on.

 Gradonačelnik Goražda najavio je i proširenje kapaciteta vrtića i ukidanje liste čekanja.

„Neće samo 52 djece biti ovdje, nego ćemo ići na prijem do 120 djece i nije nam ni danas jasno zašto su djeca toliko čekala. Nije tačno da ima 200 djece na čekanju, imaju ona koja se upišu ali realno ne mogu i doći za dvije-tri godine. Imamo situacije da su djeca istovremeno upisana u oba vrtića tako da se duplaju. Vrlo brzo ćemo sve to sagledati i urediti i većina te djece će dobiti mjesto u vrtiću. Nije lako ni nama u gradskoj upravi, ni gradskom vijeću, novi budžet je 350.000 KM, ali djeca su naša budućnost i moramo to završiti“ - kazao je gradonačelnik Goražda.

Proces riješavanja statusa vtića SOS Kinderdorf u Goraždu traje punih 18 mjeseci, a organizacija SOS Dječija sela najavila je zatvaranje vrtića 31. decembra ove godine zbog svojih strateških oprdjeljenja. Prvobitna ponuda bila je preuzimanje vrtica od gradske uprave Goražde u trajno vlasništvo, potom na  samo 10 godina uz preuzimanje svih uposlenika, što je bilo neprihvatljivo za gradonačelnika Ramovića.  

Gradsko vijeće Goražde o novoj ponudi SOS Dječijih sela BiH trebalo bi se očitovati na sjednici koja će se održati 28. novembra.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo