Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 13:51 |

Uhapšen bivši načelnik Općine Vareš zbog zloupotrebe položaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) danas su nakon višemjesečne istrage, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te podršku Ministarstva unutrašnjih poslova tog kantona, započeli aktivnosti na dokumentovanju osobe koje se dovodi u vezu s krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

Na osnovu Naredbe Kantonalnog tužilaštva Zenica, uhapšen je bivši načelnik Općine Vareš A.K. (1961.), a počeli su pretresi stambenih objekata na više lokacija na području te općine koje koristi osumnjičeni, kao i njegovi bliski srodnici.

Uhapšena osoba se sumnjiči da je od novembra 2012. godine do novembra 2016. godine u svojstvu načelnika Općine Vareš iskorištavajući svoj položaj i ovlasti u cilju pribavljanja koristi za drugog postupao suprotno interesima službe i protivnom odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji jedinstvenog organa Općine Vareš.

Naime, isti je omogućio većem broju osoba s područja Vareša, pribavljanje materijalne imovinske koristi u vidu građevinskog materijala i robe, na način da je bez pravnog osnova i provedene zakonske procedure, a bez podnošenja zahtjeva za dodjelu pomoći i bez izdavanja zakjlučka Općine Vareš o dodjeli pomoći, istima usmeno odobravao dodjelu pomoći u vidu robe i građevinskog materijala. Te osobe su po nalogu A.K. preuzimala robu i građevinski materijal u firmama „Luk“ d.o.o. Sarajevo, „Perod“ d.o.o. Zenica i „Lišćevica promet“ d.o.o. Ilijaš, a nakon čega su navedene firme račune i otpremnice dostavljale Općini Vareš, koja je iste plaćala te na taj način pričinila sebi materijalnu štetu.

Prilikom pretresa pronađeni su predmeti koji su traženi Naredbom suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšena osoba bit će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji te operativne akcije, saopćeno je iz FUP-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Španska policija uhapsila tri osobe zbog prisiljavanja migranata da skoče u more

Uhapšen S. A. zbog 15 teških krađa na području Tuzle i Srebrenika

Rusija uhapsila državljana Južne Koreje zbog špijunaže

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo