Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 14:29 |

U ZDK godišnje se od šećerne bolesti liječi oko 110 djece do 15 godina starosti

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 14. novembra (FENA) – Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, Udruženje djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u Zeničko-dobojskom kantonu obilježilo je centralnom manifestacijom u Zenici.

Nakon što je u sali Gradskog vijeća grada Zenice održano predavanje na temu “Hipoglikemija”, članovi tog udruženja prodefilirali su gradskim ulicama, a na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića, kao i protekla dva dana u Visokom, Kaknju i Zavidovićima, volonteri su zainteresiranim građanima mjerili nivo šećera u krvi.

-Cilj nam je da kroz ovo udruženje našoj djeci obezbijedimo minimalne uslove za njihov razvoj, jer naši su problemi finansijske prirode, ali i slabije prihvaćenosti u društvu. Mi samo želimo život s manje boli i da naša djeca imaju kvalitetan život - poručila je  nadležnim institucijama članica Udruženja Amela Kobić.

Ona ističe da u tom kantonu djeca do 15 godina starosti na ime invalidnosti dobijaju mjesečno 105, a njihovi roditelji ili staratelji dodatnih 140 KM. Nakon navršenih 15 godina života, napominje Kobić, ukida im se procenat invalidnosti pa ta djeca gube pravo na taj novac.

-Nakon napunjenih 18 godina života, svrstavaju se u kategoriju dijabetesa Tipa 2 te dobijaju samo 25 trakica mjesečno. Mi, roditelji, nakon toga smo prepušteni sami sebi. Prinuđeni smo, da ne bi došlo do komplikacija - zatajenja bubrega, oštećenja vida i sljepila, razvoja kardio-vaskularnih oboljenja, amputacija, dijabetičnih stopala…da stalno mjerimo nivo šećera u krvi. Najmanje pet puta dnevno - objašnjava Kobić.

Tačnog registra obolje djece od ove bolesti u ZDK nema, ali ona ističe kako se na Odjelu pedijatrije Kantonalne bolnice u Zenici prosječno liječi 105-110 djece na godišnjem nivou.

- Stariji od 18 godina prelaze s Odjela pedijatrije u nadležnost Odjela interne medicine. Najmlađa naša članica je Ajša Prnjavorac, koja je sa 16 mjeseci života dobila šećer. Ona danas, hvala Bogu, ima pumpu. Sada je u ZDK petero djece 'pokriveno' pompom, a u realizaciji je još za troje djece. Do kraja godine imat ćemo osmero djece koja će imati pumpu, što je za nas sjajno - kaže Kobić te  dodaje kako je njihov cilj da svako dijete ima pravo na pumpu i time smanji broj uboda.

Članovima tog udruženja, u sportskim aktivnostima na zeničkom trgu, priključili su se i njihovi prijatelji iz Sportske škole WINNER i ŽKK JUMPER iz Zenice.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta