Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 14:39 |

Dijalog o kvalitetnom obrazovanju održan u Trebinju i Istočnom Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Obrazovna dijaloška platforma održana je u utorak i srijedu u Trebinju i Istočnom Sarajevu za predstavnike različitih društvenih sektora u oblasti obrazovanja s teritorije tih općina.

Cilj platforme je da učesnici aktivno učestvuju u dijalogu, da se čuju njihova mišljenja i stavovi, te da razumiju koncept i značaj kvalitetnog obrazovanja. Naglasak je i na važnosti međunarodnih istraživanja, a cilj je i da učesnici prenesu dobijene informacije ciljanim grupama i pojedincima u lokalnoj zajednici, saopćeno je iz Genesis Projecta.

Direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Trebinja Aleksandar Vukanović ističe da je jako važno da stručnjaci iz oblasti obrazovanja znaju na kojem su nivou znanja u odnosu na ostatak svijeta, te da su međunarodna testiranja izuzetno važna.

- Testiranja će nam pomoći da uočimo kakav je nivo znanja kod djece i šta je to što možemo da unaprijedimo, tako da nam mnogo znače saznanja do kojih ćemo doći - rekao je Vukanović.

Kako objašnjava Dijana Pejić, direktorica "Genesis Projecta", kroz taj dijalog naročito se razgovara o međunarodnom PISA testiranju čiji će rezultati biti objavljeni 3. decembra.

- Rezultati će nam pokazati šta to trebamo da promijenimo u obrazovanju u BiH kako bismo stvorili djecu sposobnu za savremeno tržište rada i kako bi djeca stekla funkcionalno znanje - istakla je Pejić.

Učesnicima su predavanja održale ekspertica za pedagošku i školsku psihologiju, vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci Ivana Zečevići i ekspertica za razvojnu psihologiju, docentica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci Slavica Tutnjević.

- Za razliku od raznoraznih platformi i seminara, današnja je bila drugačija, interaktivna i informativna. Meni lično PISA testovi nisu novi, kao ni ostali međunarodni ispiti pomenuti na platformi, ali većini prisutnih tema je bila potpuno nova, a u budućnosti mislim da će biti neizbježna. Trebalo bi da su svi prisutni dobili dovoljno jasnu sliku da bi mogli dalje širiti riječ o PISA testovima - kazala je Milica Božić iz Jezičkog centra IN iz Istočnog Sarajeva.

Milijana Grujić, školska pedagogica iz Istočnog Sarajeva potvrđuje da su predavanja bila veoma korisna i aktuelna za prosvjetne radnike.

- Pisa, Timss i druga međunarodna istraživanja su jako bitna za budućnost našeg obrazovanja, posebno kad se govori o njegovom kvalitetu - smatra Grujić.

Obrazovna dijaloška platforma u Trebinju i Istočnom Sarajevu realizovana je zajedno s općinskim upravama, koje su partneri na projektu u sklopu projekta "Dijalog za budućnost", a koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Projekt "Dijalog za budućnost" se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF) te sredstvima Ambasade Kraljevine Norveške.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!