Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 14:57 |

U BPK Goražde raste broj oboljelih od dijabetesa

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. novembra (FENA) – Besplatnom akcijom mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska i tjelesne težine te podjelom edukativnih brošura, u Goraždu je danas obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Preventivnu akciju za građane organizirao je Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona u saradnji sa Domom zdravlja "dr. Isak Samokovlija“ Goražde i Udruženjem dijabetičara BPK.

- Ove godine postavili smo dva štanda za realizaciju ove akcije, na Trgu branilaca grada i platou Centra za kulturu, kako bi bio obuhvaćen što veći broj građana. Uz mjerenja, dijelili smo i edukativne brošure – kako otkriti na vrijeme šećernu bolest, a da postoji potreba za takvim upozorenjima i prevencijom svjedoči podatak da je broj oboljelih i u BPK u porastu i on je u 2018. godini iznosio 1089 osoba - kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde Medina Bičo.

Predsjednica Udruženja dijabetičara BPK Goražde Mirsada Sirčić ocjenjuje da je zabrinjavajući porast broja oboljelih, a prema podacima Doma zdravlja, među njima i osmoro djece.

-U 2017. godini u BPK bilo je 19 novooboljelih, u 2018. registrovane su 32 osobe, a u prvi deset mjeseci ove godine evidentirano je 30 novooboljelih, tako da u kontinuitetu taj broj povećava. Mi imamo oko 100 članova tako da nisu svi oboljeli i članovi udruženja ali samo udruženim snagama možemo djelovati na zdravstvene ili institucije vlasti da se što više ulaže u prevenciju dijabetesa i poboljšanje uslova liječenja - istakla je Sirčić.

Kao primjer navela je da su na inicijativu ovog udruženja trakice za mjerenja šećera uvrštene na esencijalnu listu.

- U BPK dijabetičari imaju osnovne terapije, inzulinske ili tablete. Takođe važno je da je prije dvije godine Vlada BPK donijela odluku da se trakice za šećer uvrste na esencijalnu listu i dijabetičari dobijaju određeni broj trakica shodno svojoj terapiji. To je veoma važno, jer pomaže oboljeloj osobi u regulaciji i liječenju dijabetesa koja je jako složena bolest - istakla je ona.

Predsjednica Udruženja dijabetičara BPK Goražde podsjetila je da je, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, tema obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa za 2018/2019. godinu "Porodica i dijabetes“.

- Cilj ove dvogodišnje kampanje jeste da se ukaže na uticaj koji dijabetes ima na porodicu, na važnost edukacije članova porodice i oboljele osobe, kao i ulogu porodice u liječenju osobe oboljele od dijabetesa. Svi članovi porodice bi se trebali na neki način prilagoditi oboljeloj osobi, mijenjaju se životne navike u smislu pravilne prehrane, redovne fizičke aktivnosti, edukacija, jer članovi porodice bi trebali razumjeti potrebe te osobe, a s druge strane ne dozvoliti da ta osoba nijednog momenta ne osjeti da je teret porodici - kazala je predsjednica Udruženja dijabetičara BPK Goražde.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom