Najave     | 15.11.2019. 14:22 |

Ombudsmeni BiH - Poštovati i uvažavati drugačije od nas

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur istakli su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije - 16. novembar,  da je to dan koji treba da nas podsjeti na važnost poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas.

Navode da je proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije skrenuta pažnja na najbitnije međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući konvencije o građanskim i političkim pravima, o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena i eliminaciji rasne diskriminacije.

Ombudsmeni ukazuju da tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost da prihvatimo i dopustimo različitosti u političkom uvjerenju, etničkom ili nacionalnom porijeklu, vjerskim, rasnim ili seksualnim osobenostima, ali i uklanjanje distance i jaza prema osobama s invaliditetom i nacionalnim manjinama.

Također, ističu da, uvažavajući činjenicu da živimo u pluralističkom društvu čiji članovi njeguju različite običaje i usvajaju različite kulturne obrasce, slijede različita uvjerenja i životne koncepcije, prihvatanje različitosti predstavlja jedino moguće ponašanje jer njegovim članovima omogućuje zajednički život.

Ombudsmeni stoga smatraju da zahtjev za tolerancijom počiva na snažnom uvjerenju da su svi ljudi jednaki, da imaju jednaka prava, pa i pravo da, na vlastitu odgovornost, slijede ona uverenja i načine života za koje većina nema razumevanja ili ih smatra pogrešnim.

- Ukazivanjem na težak položaj migranata, pojedinih kategorija žena, na potrebu senzibilizacije prema LGBT populaciji, na štetnost govora mržnje, Ombudsmen kao centralna institucija za zaštitu od diskriminacije nastoji dati doprinos izgradnji humanijeg društva, utemeljenog na principima tolerancije, poštovanja, dijaloga i saradnje - saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Povodom Međunarodnog dana tolerancije u Goraždu održane 'Inkluzivne sportske igre'

Ombudsmeni BiH povodom Međunarodnog dana tolerancije pozivaju na poštivanje različitosti

Ombudsmeni: Posvećenost vjerskim slobodama ne smije biti samo deklarativan čin

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta