Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 11:19 |

Tri godine uspješnog djelovanja udruženja žena „Burma“ iz Bugojna

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 15.novembra (FENA) - Veoma značajne projekte realizirale su do sada članice bugojanskog udruženja „Burma“, koje ovih dana obilježava tri godine uspješnog djelovanja.

-Trenutno imamo četrdeset članica, a sastajemo se svakog četvrtka u našim prostorijama koje se nalaze u OŠ „Drvetine“, a po potrebi i češće. Žene ovdje prave domaću tarhanu i pilav, i provode brojne druge aktivnosti - kazala je u razgovoru za Fenu predsjednica tog udruženja Rafija Gazić.

Po njenim riječima, u proteklom periodu uspješno je održano pet radionica u okviru projekta „Čari tradicije“, čije su učesnice učile praviti tradicionalne ručne radove.

-Plele su, vezle, i trudile se da od različitih materijala prave razne korisne predmete. Nosilac projekta bila je naša najmlađa članica Azerina Katkić. Organizirali smo i nekoliko promocija, ramazanske iftare u našim prostorijama, kao i podjelu bajramskih paketića - naglasila je.

Dodaje kako su članice „Burme“ ostvarile dobru saradnju s udruženjima žena iz Prusca, Turbeta, Visokog, Ostrošca i drugih gradova, te da su do sada posjetile Bihać, Sanski Most, Konjic, Počitelj, Mostar, Srebrenik, Gradačac, Visoko i neke druge općine.

Često su nagrađivane na poljoprivrednim i drugim sajmovima, na kojima su izlagale proizvode i stvari koje s ljubavlju prave, a želja im je da u skorijoj budućnosti snime dokumentarni film, u kojem bi prikazali svadbene običaje bugojanskog kraja.

-Želimo da sačuvamo tradiciju naroda koji žive u BiH. Jer, ljudi koji ne drže do tradicije, gube svoj identitet. U isto vrijeme, šaljemo pozitivne vibracije, sklapamo nova poznanstva i razmjenjujemo iskustva s članicama sličnih udruženja - zaključila je Rafija Gazić. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu