Servisne informacije     | 15.11.2019. 11:06 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Predstavnici u NSRS hitno da preuzmu odgovornost za djelovanje protiv ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine


Platforma za progres se protivi sadržaju i značenju zaključaka Narodne Skupštine Republike Srpske, usvojenih sa 53 od 83 na sedmoj posebnoj sjednici održanoj 12.11.2019. godine, u vezi „Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske“. Teško je razumjeti kako takav stav političkih predstavnika u NSRS dovodi do prijeko potrebnog boljeg životnog i poslovnog okruženja kako u Republici Srpskoj tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, osim što predstavlja krivu interpretaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i povlači za sobom odgovornost za djelovanje protiv ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da član 1 važećeg Ustava BiH glasi: „Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada ‘Bosna i Hercegovina', nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.“

Prema tome, Bosna i Hercegovina je Dejtonskim sporazumom nastavila svoj međunarodni subjektivitet i suverenitet. Ona nije doživjela transformaciju u neku drugu ili novu državu, kako se navodi u saopćenju OHR-a, niti je nastala u Dejtonu prema zaključcima NSRS-a.

Platforma za progres podržava brzu reakciju UO Vijeća za implementaciju mira, podsjećanje na prethodno prihvaćeno tumačenje ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, kao i spremnosti da odgovore svom zadatku.

Kao politička organizacija koja promoviše stabilnost i bolji kvalitet života za sve stanovnike Bosne i Hercegovine, Platforma za progres poziva sve političke organizacije da poštuju postojeće uređenje i ustavno-pravni poredak, te da svoju energiju usmjere na rješavanje problema koje konstantno proizvode.

Također, Platforma za progres poziva Ured visokog predstavnika da osigura poštovanje ustavnog uređenja kako bi osigurali preduslove za razvoj i prosperitet svih građana Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo