Svijet     | 15.11.2019. 12:28 |

Esper: Južna Koreja je dovoljno bogata da plaća prisustvo američkih vojnika

FENA Internet

SEUL, 15. novembra (FENA) - Američki ministar odbrane Mark Esper u petak je izjavio da dugogodišnja američka saveznica Južna Koreja mora plaćati veći udio troškova boravka američkih vojnika na svom tlu.

- Mi imamo veoma snažno savezništvo, ali je Južna Koreja bogata zemlja i treba plaćati više kako bi pomogla u ublažavanju troškova odbrane - izjavio je  Esper na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim kolegom, Jeong Kyeong-doom.

Esper je kazao da je, iako je Južna Koreja "u prošlosti davala značajnu novčanu podršku, bitno ukazati da veći dio tog novca ostaje ovdje u zemlji - jednostavno, više od 90 posto novca ostaje ovdje u Koreji - on ne ide u Sjedinjene Države".

Suma koju Južna Koreja plaća za prisustvo oko 28.000 američkih vojnika varira od godine  do godine. Ove godine iznosi skoro milijardu dolara.

U izvještajima južnokorejskih medija navodi se da Trumpova administracija traži skoro petostruko povećanje južnokorejskih uplata za boravak američkih vojnika na oko 4,7 milijardi dolara za 2020. godinu, iako je Jeong odbio potvrditi tu cifru. Samo je kazao da je njegova zemlja spremna da plati "razumnu" sumu.

U razgovoru s novinarima na putu prema Seulu u srijedu, Esper je odbio objaviti tu cifru, ali je kazao da Trumpova administracija traži "značajno povećanje" južnokorejskih novčanih doprinosa.  

Na današnjoj konferenciji za novinare, Esper je kazao da Amerikanci zahtijevaju povoljniju diobu vojnih troškova, koja se ne odnosi samo na Južnu Koreju, nego i na saveznike i partnere Washingtona širom svijeta. Predsjednik Donld Trump dugo vremena optužuje američke saveznike u Evropi i Aziji da su nepošteni kada je u pitanju dioba vojnih troškova i  zapitao se zašto bi im SAD još trebale pomagati na polju odbrane.

Pregovori sa Seulom oko diobe vojnih troškova za 2020. godinu jedna su od nekoliko spornih tema u savezništvu koje datira od Korejskog rata iz perioda 1950-53. godine kada su SAD i druge zemlje intervenirale nakon što je Sjever izvršio invaziju na Jug, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu