Svijet     | 15.11.2019. 15:00 |

Ajatolah Ali al-Sistani traži novi izborni zakon u Iraku

FENA Internet

BAGDAD, 15. novembra (FENA) - Najuticajniji vjerski vođa iračkih šiita pozvao je u petak na usvajanje novog izbornog zakona koji bi obnovio povjerenje javnosti u sistem i dao bi glasačima priliku da dovedu na vlast "nova lica".

Veliki ajatolah Ali al-Sistani istaknuo je podršku demonstrantima tokom svoje redovne propovjedi petkom, rekavši da nijedan njihov zahtjev nije ispunjen do sada i da izborna reforma treba biti prioritet.

Njegovi komentari došli su u vrijeme kada su demonstranti pozvali na šire proteste u petak nakon što je jedan demonstrant ubijen i više od 40 je ranjeno u obnovljenim sukobima tokom noći u centru Bagdada.

Najmanje 320 ljudi je poginulo i na hiljade je ranjeno otkako su nemiri izbili 1. oktobra kada su deseci hiljada demonstranata izašli na ulice kako bi protestovali protiv sveprisutne korupcije, nezaposlenosti i loših osnovnih službi, uprkos naftnom bogatstvu zemlje. 

Posljednji sukobi izbili su u četvrtak navečer na bagdadskom trgu Khilani, saopćili su irački medicinski i sigurnosni zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni u skladu s pravima službe. Nasilje je izbilo satima nakon što su građani slavili pobjedu Iraka nad Iranom rezultatom 2 1 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. 

Demonstracije su održane na bagdadskim trgovima Tahrir i Khalid i u većinski šiitskim južnim pokrajinama zemlje, nakon čega su uslijedile oštre mjere iračkih snaga sigurnosti na suzbijanju protesta.

Moćni ajatolah, čije mišljenje ima posebnu težinu među Iračanima, kazao je da izborni zakon treba glasačima pružiti priliku da zamjene aktuelne političke čelnike "novim licima".

- Usvajanje zakona koji ne pruža takvu priliku glasačima bilo bi neprihvatljivo i beskorisno - kazao je on tokom hutbe, redovnog sedmičnog obraćanja u petak. 

- Ukoliko oni koji su na vlasti misle da mogu izbjeći reforme odugovlačenjem, griješe. Ono što slijedi nakon protesta nije isto kao i prije njih, tako da se treba biti oprezan - upozorio je al-Sistani. 

Kazao je da je korupcija među vladajućom elitom dostigla "nepodnošljive granice"  i da veliki segmenti stanovništva uviđaju da im je nemoguće ispunjavati osnovne potrebe, dok čelnici "dijele bogatstvo zemlje među sobom i zanemaruju vlastitu korumpiranost". 

U ponedjeljak je al-Sistani izjavio da je podržao "mapu puta" Misije UN-a za pomoć Iraku koja ima za cilj udovoljiti zahtjevima demonstranata, ali je izrazio zabrinutost da političke stranke nisu ozbiljne u provođenju predloženih reformi, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Erdogan u posjeti Iraku

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu