Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 13:29 |

Pomozimo djeci da budu djeca, da se slobodno igraju, uče, da se razvijaju

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Pomozimo djeci da budu djeca, da se slobodno igraju, da uče, da se razvijaju - poručeno je danas na događaju “Dijete je dijete”, koji su organizirali UNICEF u Bosni i Hercegovini i Ured Evropske unije u BiH povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta u BiH.

Tokom događaja predstavljene su priče djece koja su boravila u migrantskim prihvatnim centrima u BiH, koje su kroz performans ispričala djeca polaznici dramske akademije Helen O’Grady iz Sarajeva. Prikazan je i video “Pričaj mi”, u organizaciji internacionalne fondacije Humanost u akciji, nastao tokom istoimene kampanje, posvećene podizanju svijesti među građanima BiH o patnjama djece i adolescenata imigranata koji su pobjegli iz svojih zemalja u potrazi za sigurnošću i boljim životom.

Događaj “Dijete je dijete” upotpunile su tri izložbe - izložba radova djece i mladih iz migrantskih prihvatnih centara iz cijele BiH, izložba fotografija nastalih tokom kampanje “Pričaj mi”, te izložba postera “Dijete je dijete”, koje su za UNICEF u BiH kreirali mladi umjetnici i dizajneri, učesnici Pop Up Sarajevo studentskog festivala dizajna i vizuelnih komunikacija.

Svi radovi su izloženi u atriju zgrade Evropske unije u BiH od 11. do 22. novembra 2019. godine.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno je kazao da je današnji događaj organiziran da bi se obilježila prava djece, prava dječaka i djevojčica svuda u svijetu, ali i u BiH.

Podsjetio je da se obilježava 30. godišnjica usvajanja Konvencije o pravima djeteta, dodajući da je to Konvencija koja je potpisana i ratificirana od ogromnog broja zemalja diljem svijeta.

- Situacija nije onakva kakvu bismo željeli imati širom svijeta, ali i u Evropi. Evropska unija radi u cijeloj regiji, u BiH, ali i u drugim zemljama u regiji kako bi osigurala da djeca imaju svoja prava koja bi trebala imati, da bi dijete trebalo biti dijete, da bi trebalo naučiti da živi svoj život sa svojim pravima. Prije svega, dijete treba imati socijalni prostor, siguran prostor za ispunjavanje i realizaciju punog potencijala – naveo je Sinno.  

Dodao je da se o tome upravo radi kada se govori o integracijama u EU.

- Drago mi je što se fokusiramo naročito na prava djece koja su prešla veliki put, koja su putovala izdaleka. To su djeca migranata, izbjeglica. Kao što znate, EU je pružila veliku finansijsku podršku. To je sve korišteno da se toj djeci omogući ovdje u BiH da idu u školu, da uče jezik da rade i druge stvari koje rade i druga djeca - kazao je Sinno.        

Po njegovim riječima, čitava priča o migracijama ne dešava se samo u ovoj zemlji, već i u mnogim zemljama Evropske unije.

- Nemojmo zaboraviti taj aspekt, aspekt ljudskih prava. Pomozimo djeci da budu djeca, da se slobodno igraju, da uče, da se razvijaju - poručio je Sinno.  

Šefica predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan je kazala „dijete je dijete, nema veze iz koje porodice dijete dolazi, da li se radi o djetetu iz ruralnih, udaljenih krajeva u BiH ili nekog kozmopolitskog grada kakav je Sarajevo“.

- Svako dijete ima isto pravo da ode ljekaru i dobije isti tretman. Ne smije biti razlike u pristupu i tretmanu djeteta - istaknula je Khan.

Dodala je da nema veze da li dijete ima neki invaliditet, „treba mu se dozvoliti da ide u školu i dobije isti tretman od svojih kolega, prijatelja i nastavnika“.    

- Također, dijete je dijete i ono koje je jako daleko od svoje kuće, da li je iz Irana, Afganistana, ali to isto dijete treba da ima istu okolinu u kojoj se osjeća zaštićeno, kako bi njihov potencijal mogao da se realizuje u potpunosti - kazala je Khan.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

UNICEF: Riječ 'nada' pod prijetnjom da bude izbrisana u Gazi

Predstavnici Brčkog i UNICEF-a razgovarali o poboljšanju položaja djeca

UNICEF upozorava da bi deseci hiljada djece u Sudanu mogli umrijeti od pothranjenosti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'