Kultura     | 15.11.2019. 13:59 |

U 'Noći teatra u BiH' raznovrsni programi, centralna manifestacija u Zenici

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Pozorišne predstave, ali i informiranje o pozorištu iz druge vizure zamisao je manifestacije Noć teatra koja će u subotu, 16. novembra biti upriličena širom Bosne i Hercegovine.   

Tako će uz predstave, kao osnovni dio programa, biti održane promocije knjiga, online teatarske izložbe i drugi sadržaji.       

Koordinatorica 10. Noći teatra BiH Merima Handanović iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica najavila je 19 sudionika na toj manifestaciji iz 14 gradova, sa ukupno 26 programa.   

- Na centralnoj manifestaciji u Zenici bit će upriličeno izvođenje predstave 'Otthello', po tekstu Williama Shakespearea. Režirala je Nina Nikolić, a nastala je u međunarodnoj kooprodukciji BNP Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Peripetija produkcije iz Skoplja - naglasila je na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu Sarajevo.      

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo Šejla Šehabović kaže da je ta institucija kulture za ovogodišnju manifestaciju pripremila promociju knjige 'Laboratorija lutkartstva - Bijenale jugoslovenskog lutkarstva, Bugojno 1979 - 1989.' Vahida Durakovića, a bit će postavljena i prigodna izložba.  

V.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Slaven Vidak smatra da manifestacije takvog tipa doprinose promociji pozorišta uopće i pozorišne umjetnosti.

Narodno pozorište Sarajevo sudjelovat će predstavom 'Ožalošćena porodica' prema tekstu Branislava Nušića, u režiji Ahmeda Imamovića i u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Kaže da publika mnogo voli tu predstavu. Dugo je na repertoaru, ali uvijek rasprodata.   

Treća subota u novembru tradicionalno se obilježava kao Noć teatra, a na evropskom nivou sudjeluje 11 država. Ove godine 16. novembar je i Međunarodni dan tolerancije, a u BNP Zenica bit će postavljena izložba 'Romi na marginama'.     

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najave događaja za 07.04.2024. godine (nedjelja)

Najave događaja za 07.04.2024. godine (nedjelja)

Najave događaja za 30.03.2024. godine (subota)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana