Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 14:45 |

Stručnjaci pozvali na konkretne korake zaštite pomorske teritorije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Nakon jučerašnjih predavanja u sklopu tematske konferencije "Problem proglašenog suvereniteta Hrvatske na pomorskoj teritoriji Bosne i Hercegovine", Pomorsko društvo BiH danas je predstavilo usaglašene zaključke koji se tiču pitanja uređenja granice i demarkacije, zaštite pomorske teritorije, pristupa otovrenom moru, kao i drugih pitanja koja se tiču osiguranja ekonomske, ekološke i društvene održivosti razvoja morske obale i mora BiH.

Istaknuto je da su ratifikacija ugovora o državnoj granici i utvrđivanje granične linije između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, ključna osnovna za dugotrajni mir i stabilnosti u regionu, te samostalnost, nezavisnot i suverenost Bosne i Hercegovine, neophodnih na njenom putu za brži društveni i ekonomski razvoj, te evropske integracije.

- Za sve provedene aktivnosti i pregovore u duhu mirnog rješavanja, u vezi ratifikacije ugovora o državnoj granici i utvrđivanju granične linije, koji krivicom druge strane, ni nakon više od 15 godina nisu dali konačnost graničnih linija između BiH i drugih, nadležna državna tijela Bosne i Hercegovine moraju iskoristiti sve raspoložive međunarodne prakse i međunarodne mehanizme za mirno rješavanje sporova, a u skladu s Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravu mora iz 1982. - navedeno je u zaključcima.

Također, traže da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uspostavi granični prijelaz na moru.

Osim toga, zatraženo je otpočinjanje pregovora s Republikom Hrvatskom u vezi s utvrđivanjem i pravnim režimom pristupnog koridora Bosne i Hercegovine prema otvorenom moru, a od Predsjedništva Bosne i Hercegovine da usvoji izjavu o izboru postupaka za rješavanje sporova o tumačenju ili primjeni UN Konvencije o pravu mora.

- Neophodno je vršiti lobiranje u cilju zaštite interesa BiH ili odblokirati poduzimanje koraka protiv Hrvatske i staviti interes BiH i njezinih građana u fokus. Parlamentarna skupština BiH da usvoji Zakon o moru Bosne i Hercegovine i ostale propise radi zaštite pomorskog područja BiH. Pozivamo da izgrade cestovnu i žljezničku infrastrukturu primorskog područja BiH, povezivanjem s autocestom i željeznicom na Koridoru Vc, te razvijati pomorstvo BiH, prevashodno za putnički promet - naglašeno je.

Učesnici Konferencije pozvali su na integrisanje primorskog područja Bosne i Hercegovine u ekonmskom i društvenom smislu, a naročito oblast turizma, s unutrašnjim područjem Hercegovine i Bosne i Hercegovine u cjelini.

- Propisima zabraniti bilo kakvo onečišćenje u ovom dijelu Jadranskog mora, što podrazumijeva zabranu zagađenja za brodove, tj. zabranu izbacivanja, izljevanja ili ispuštanja otpada, predmeta ili materija koje mogu ugroziti živote i zdravlje ljudi, zagaditi okoliš i ugroziti sigurnost plovidbe, a u skladu s Barcelonskom konvencijom iz 1976, odnosno 1995. I konačno, tražimo donošenje odgovarajuće zakonske regulative i uspostavu mjerne stanicu u Neumskom zaljevu i koja će vršiti kontinuirani monitoring kvaliteta vode. Tražimo da se dio Jadranskog obalnog mora u BiH zaštiti u svakom pogledu, vodeći računa o održivom razvoju i sigurnosti u interesu države i njenih građana - saopćeno je iz Pomorskog društva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo