Svijet     | 15.11.2019. 14:13 |

Hamenei: Iran ne poziva na eliminiranje Jevreja

FENA Internet

DUBAI, 15. novembra (FENA) - Iran ne poziva na eliminiranje jevrejskog naroda, ali vjeruje da bi ljudi iz svih religija trebali odlučivati o budućnosti Izraela, izjavio je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei.

Od Islamske revolucije 1979. godine Iran odbija da prizna Izrael i podržava militantne palestinske grupe. Izrael je dugo vremena optuživao Iran za pokušaje da ga uništi, a Teheran ga smatra glavnim neprijateljem na Bliskom istoku, javio je Reuters.

- Pozivanje na eliminiranje države Izrael ne znači eliminaciju jevrejskog naroda. To znači da bi narod Palestine, bilo da je muslimanski, kršćanski ili jevrejski, trebao birati svoju vladu - rekao je Hamenei zvaničnicima i učesnicima islamske konferencije u Teheranu.

Šiitski musliman Hamenei, koji predstavlja vrhovni autoritet iranske unutrašnje i vanjske politike, također je kritikovao zapadne sile zbog pritiska na Teheran zbog njegovog nuklearnog programa.

- Sve nacije trebaju posjedovati mirnodopsku nuklearnu energiju, ali zapadni monopolisti nastoje da tu energiju zadrže u svom monopolu. Zapadnjaci znaju da ne želimo napraviti nuklearno oružje zbog naših principa i vjerskih uvjerenja - rekao je Hamenei.

Iran je više puta negirao da je ikada pokušao napraviti nuklearnu bombu, pozivajući se na vjerski dekret koji je u ranim 2000-ima izdao Hamenei, a kojim se zabranjuje razvoj ili upotreba nuklearnog oružja.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'