Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 14:47 |

Senat UNSA traži nastavak izvođenja nastave na fakultetima medicinske grupacije

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) – Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifet Škrijelj izjavio je da je Senat na današnjoj sjednici zatražio da se nastavi izvoditi nastava na fakultetima medicinske grupacije na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu unatoč tome što nije potpisan ugovor između Rektorata i Kliničkog centra.

- Također smo usvojili zaključak da ukoliko se to ne dogodi iza nedjelje, da ćemo tragati za alternativnim rješenjima i tom pogledu zatražiti da se angažiraju nastavnici sa drugih medicinskih fakulteta javnih univerziteta u BiH – rekao je Škrijelj.

Da bi se ugovor između Rektorata i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potpisao, ističe, nije sporna želja rektora da se potpiše već da nisu ispunjene pravne pretpostavke. Zato je dogovoreno da se formira zajednička grupa sastavljena od predstavnika Univerziteta, Kliničkog centra, fakulteta medicinske grupacije koja će raditi na dotjerivanju pripremljenog Prednacrta ugovora.

- Nadam se da ćemo u skorije vrijeme obezbijediti uslove da se taj ugovor potpiše, a ti uslovi su da se izvrši pravna integracija kako bi rektor imao pravo da potpisuje ugovore, te da se obezbijedi novac. Do tada taj ugovor niti mogu niti želim potpisati – naglasio je Škrijelj.

Budući da nije izvršena pravna integracija, podvukao je da su još uvijek svi fakulteti na Univerzitetu u Sarajevu sa statusom pravnog lica, tako da je rektor kao rukovodilac visokoškolske ustanove na čelu samo kao pravno lice i ne može potpisivati ugovore.

- Problem je u tome što Medicinski fakultet nije postupio u skladu sa zakonom svih ovih mjeseci od kada smo predali na sud za preregistraciju Univerziteta. Oni su odbili da dostave ispravno popunjene formulare potpisane od ovlaštene osobe - kaže Škrijelj.

Kao drugi ozbiljan problem naveo je „teretni ugovor“, koji podrazumijeva određena finansijska sredstva.

- U tom pogledu Univerzitet je finansijski integrisan, a to znači novac vanbudžetska sredstva koja su do sada zarađivala organizacione jedinice medicinske grupacije i drugi fakulteti postao je dio trezorskog novca i oni više s tim ne raspolažu. Imaju pečat i ovlaštenje s formalno pravnog stanovišta, ali nemaju novac kojim to mogu uplatiti. Također, ugovor je „teretan“ jer rektori i dekani ne mogu raspolagati sa novcem u većim iznosima od 100.000 KM bez odluke Upravnog odbora, a u ovom slučaju ne možemo i bez osnivača zato što se novac trebao obezbijediti iz budžeta KS. Za 2019. godinu nije planiran taj novac, a nije predviđen ni u limitima za 2020. godinu. S toga rektor nije u mogućnosti potpisati ugovor – rekao je Škrijelj novinarima nakon sjednice Senata UNSA.

Podsjećamo, od početka novembra obustavljena je nastava za studente medicine, stomatologije i zdravstvenih studijaentru u Sarajevu, a tu odluku donijelo je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!