Ekonomija     | 15.11.2019. 14:42 |

Vlada USK s 300. 000 maraka podržala mlade poljoprivrednike

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 15. novembra (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) finalizirala je Program subvencija za poticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2019. godini, start - up paket, namijenjen osobama do 40 godina. Potpisani su ugovori s nosiocima 23 projekta, koji će biti podržanim ukupnim iznosom od 300. 000 KM.

"Sredstva su namijenjena razvoju ruralnih područja, a ovo je prvi put da Kantonalna vlada na ovakav način podstiče mlade u njihovoj namjeri da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Riječ je o posebnim sredstvima za poticaje, koja su bazirana prema dostavljenim projektima. Tako našim mladim poljoprivrednicima pomažemo u nabavci sjemena, mašina, priključaka, te nastavku obrade poljoprivrednih zemljišta", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović.

Jedan od uslova u ovom javnom pozivu za poslovne ideje za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području USK, bio je da aplikanti ne budu stariji od 40 godina i da su nezaposleni.

"Mi smo aplicirali zbog nabavke minusne hladnjače, odnosno minusne komore. Ona nam je neophodna kao bolji i efikasniji rezervoar za skladištenje svježe borovnice. Moja porodica se jedina na području USK bavi borovnicom, a zahvaljujući ovom projektu moći ćemo duži vremenski period imati svježu borovnicu", istakao je Elmin Sušić iz Bihaća.

Vlada USK je i u Prijedlogu budžeta za 2020. godinu predvidjela povećanje iznosa  sredstava za razvoj poljoprivrede,  kako bi omogućila nesmetanu realizaciju ovakvih i sličnih projekata. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo