Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 15:10 |

Otvoren Prvi bh. urološko-onkološki simpozijum s međunarodnim učešćem

FENA Saopćenje

TUZLA, 15. oktobra (FENA) - Dvodnevni urološko-onkološki simpozijum Bosne i Hercegovine otvoren je danas u Tuzli u organizaciji Klinike za urologiju i radioterapiju i Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Cilj je da se multidisciplinarnim pristupom predstave savremene urološke i onkološke teorije i prakse, te razmjene stajališta i iskustava, i na taj način da doprinos razvoju urološko onkološke oblasti.

Predsjednica organizacionog odbora onkologa i načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju doktorica  Jasmina Alidžanović kazala je da ideja o organiziranju urološko onkološkog stručnog skupa postoji već dugo godina unazad te da je stvorena kao rezultat potrebe da se upravo te dvije medicinske grane udruže i prezentiraju najsavremenije metode operativnog i onkološkog sistemskog liječenja.

- U našoj svakodnevnoj medicinskoj praksi, svjedoci smo zabrinjavajućeg porasta malignih oboljenja općenito, kako u svijetu tako i kod nas. Listu statistički najčeščih malignih tumora, pored karcinoma dojke, karcinoma pluća, kolorektalnog karcinoma, dijeli i karcinom prostate kao drugi najčešći karcinom u muškoj populaciji - istakla je Alidžanović.

Načelnik Klinike za urologiju i predsjednik organizacionog odbora urologa doktor Samed Jagodić istakao je da se više od trećine operativnog programa Klinike za urologiju odnosi na operacije malignih bolesti urogenitalnog sistema.

- Mi smo sretni kad se liječenje bolesnika završi operativnim tretmanom. Međutim kada je potreban dodatni tretman onda te pacijente prezentujemo na uroonkološkom konziliju. Ja s ponosom mogu istaći da uroonkološki konzilij  u našoj ustanovi postoji već 20 godina i imamo izvanrednu saradnju s našim kolegama onkolozima što je rezultiralo i zajedničkim organiziranjem ovog skupa. Naravno da je Uroonkološki konzilij multidisciplinaran u kome učestvuju pored nas urologa i onkologa i radijacijski onkolozi, patolozi, klinički farmakolozi i radiolozi - istakao je Jagodić, saopćeno je iz UCT Tuzla.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Direktor UKC-a Tuzla pozvao visokog predstavnika da izmijeni Zakon o javnim nabavkama

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

Epidemiološka situacija u TK složena, ali nije alarmantna

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana