Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 15:10 |

Svečano obilježen Dan općine Grude

FENA Saopćenje

GRUDE, 15. studenoga (FENA) - Polaganjem vijenaca ispred središnjeg spomenika braniteljima u Parku hrvatskih velikana i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u petak je obilježen Dan općine Grude.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedatelj Općinskog vijeća Grude Draženko Vranješ, a načelnik Gruda Ljubo Grizelj prezentirao je projekte realizirane u proteklojgodini, kao i buduće planove, priopćio je Ured Predsjednika FBiH.

Načelnik Grizelj podsjetio je kako su šezdeset četiri godine od utemeljenja Gruda, a kako se već dvadeset petu godinu 18. studenoga obilježava kao Dan općine i spomen na osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

 "U proteklom razdoblju, suradnja s višim razinama vlasti odvijala se uz međusobno uvažavanje i razumijevanje. Naša općina je jasno definirala razvojne ciljeve i politiku, te ćemo težiti njihovoj realizaciji, u čemu nam je potrebna pomoć viših razina. Imamo dobre odnose s županijskom razinom i drugim gradovima i općinama, a podrška Vlade RH je značajna, dostatna i stalna",  kazao je načelnik Grizelj.

 Posebno je istaknuo projekt sjeverne zaobilaznice, nastavak uređenja parka, radove na dječjem vrtiću i na poduzetničkoj zoni, rekonstrukciju lokalnih prometnica te nastavak izgradnje sekundarne mreže vodova.

 U ime predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, prisutnima se na svečanoj sjednici obratio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je čestitao Dan općine Grude, Dan Županije i čitavom hrvatskom puku u BiH Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne.   

 "Slušam načelnika Grizelja koji je pobrojao toliko institucija, toliko vas u Grudama koji ste toliko pridonijeli, a ni u jednom trenutku nije spomenuo sebe. Smatram da načelnik Grizelj zaslužuje posebnu pohvalu zato što vas je sve povezao i okupio, te vas predvodi jednom napretku općine Grude, na sličan način kao što su Grude predvodile hrvatski narod 1991. godine osnivanjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne", kazao je Čavara.

 Istaknuo je pritom kako je HZ HB nastala iz nužde, jer ništa nije funkcioniralo u ovoj državi.

 "Kada se vidjelo koliko smo neorganizirani i da ćemo doživjeti sudbinu progona, uništenja prava kao konstitutivnog hrvatskog naroda, organizirali smo se i sad nam žele sve što se dogodilo u tom razdoblju iskoristiti za negaciju prava hrvatskog naroda da upravlja BiH i da bude ravnopravni hrvatski narod", kazao je predsjednik Federacije BiH.

 Osvrnuo se i na današnju situaciju i političke odnose, naglašavajući kako vlast nije formirana na državnoj i na federalnoj razini nakon više od godinu dana od potvrđenih rezultata izbora.

 "Danas imamo situaciju da zbog nespremnosti probosanskih snaga da omoguće legitimno predstavljanje ni Hrvatima ni Srbima, nastoji se usporiti uspostava vlasti i time dovesti u jednu situaciju u kojoj će moći proglasiti i koju žele proglasiti građansku državu BiH", istaknuo je Čavara.

 Na kraju sjednice dodijeljena su javna priznanja općine Grude, Radiju Grude i Hrvatskom nogometnom klubu Grude, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U Grudama održana zajednička terenska prekogranična vježba spasilačkog tima

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom