Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 16:04 |

Vlada Japana odobrila 122.500 eura za obnovu škola u Sarajevu i Ćeliću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Vlada Japana odlučila je dodijeliti grant u iznosu od 122.447 eura (približno 239.500 KM) za projekte obnove osnovnih škola u Sarajevu i Čeliću, zbog čega je danas u Ambasadi Japana u sarajevu potpisan ugovor o dodjeli sredstava.  

Za projekat obnove Osnovne škole Hasan Kikić u Sarajevu odobren je oko 129.400 KM, čime će biti omogućena zamjena prozora, okvira prozora, vrata, fasade, izolacije potkrovlja i ventila za radijatore.

Od svog osnivanja 1956. godine nikada nije izvršena veća obnova prozora. Budući da su školski objekti ozbiljno oštećeni usljed starosti objekta, to je prouzrokovalo probleme posebno u gubitku ugodne temperature i sigurnosti učenika u školskim prostorijama.

Zahvaljujući toj donaciji, direktnu korist će imati oko 410 učenika, nastavnika i osoblja.

Za projekat obnove Osnovne škole Čelić u Čeliću odobren je oko 110.100 KM, što će biti utrošeno na zamjenu prozora, okvira prozora i vrata.

Također, i u ovoj školi sa oko 400 učenika, nastavnika i osoblja, evidentirani su problemi usljed starosti objekta.

Vlada Japana pridaje veliki značaj poboljšanju bitnih sektora, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u BiH unutar Temeljne grant pomoći za projekte ljudske bezbjednosti (GAGP) koji je započeo 1996. godine 

Ukupni iznos je oko 35 miliona KM u protekle 22 godine, a sredstva su korištena za izgradnju, rekonstrukciju, opremanje objekata i aktivnosti deminiranja, uključujući 83 projekta u obrazovanju u cijeloj zemlji, saopćeno je iz Ambasade Japana u Sarajevu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Dom zdravlja Novi Travnik dobio novo sanitetsko vozilo vrijedno 120.000 KM (VIDEO)

Preventivne mjere i radnje policije u blizini škola

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!