Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 18:37 |

Grubeša sudjelovao na Trećoj godišnjoj konferenciji najviših sudova u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša sudjelovao je na Trećoj godišnjoj konferenciji najviših sudova u Bosni i Hercegovini u okviru Pravosudnog foruma o temi “Pravo na pravično suđenje u razumnom roku u praksi Europskog suda za ljudska prava.”

Konferencija je održana na Jahorini 14. i 15. novembra, a u njenom radu su sudjelovali i entitetski ministri pravde, predsjednik i suci Ustavnog suda BiH, suci Suda BiH, gosti-suci Vrhovnog suda Velike Britanije, te drugi ugledni stručnjaci u ovom području.

Grubeša je istaknuo kako u Bosni i Hercegovini trenutačno ne postoji posebno pravno sredstvo kojim bi se osigurala zaštita prava na suđenje u razumnom roku, te se dužina trajanja postupka može osporavati povodom apelacije pred Ustavnim sudom BiH. 

Prema podacima dostavljenim iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine radi se o ozbiljnom problemu u poštivanju ovog prava, s obzirom na to da je u razdoblju od 2016. do 2018. godine, ovaj Sud primio više od 5.000 predmeta s entitetskih sudova, od čega je u više od 4.000 predmeta utvrđena povreda prava.

- Prethodne godine sam donio Rješenje o uspostavi Radne skupine u koju su svoje predstavnike imenovale relevantne institucije: predstavnici ovog i entitetskih ministarstava pravde, Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH, VSTV-a, sudova u BiH i tužiteljstava u BiH, kojoj dajem punu podršku u radu i nadam se da će uskoro iznaći adekvatno rješenje s kojim ću izići pred Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH - rekao je Grubeša, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo