Bosna i Hercegovina     | 16.11.2019. 11:12 |

Amila Alikadić uime djece iz BiH obratit će se delegatima UN Generalne skupštine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Mlada omladinska aktivistkinja Amila Alikadić (16) iz Kalesije uime djece iz BiH obratit će se 20. novembra delegatima UN Generalne skupštine, na dan globalnog obilježavanja 30. godišnjica od potpisivanja UN Konvencije o pravima djeteta.

Tim povodom organizacije u čijem je mandatu zaštita djece, u zgradi Generalne skupštine UN-a organiziraju događaje u kojima je planirano učešće onih kojih se konvencija najviše tiče, djece.

Amila Alikadić je u svojoj zajednici pokrenula i, u saradnji sa školskim prijateljima, realizirala brojne aktivnosti usmjerene na edukaciju djece i mladih i prevenciju nasilja. Individualne aktivnosti, Amila je nadgradila članstvom u Pokretu mladih "Vrijedni Pažnje", koji se zalaže za zaustavljanje svih oblika nasilja nad djecom, a posebno zanemarivanja djece.

U svom obraćanju delegatima Generalne skupštine UN-a, Alikadić će govoriti o pravu djece na obrazovanje i potrebi osavremenjivanja obrazovanja kao preduslova za ulazak djece u svijet odraslih, te problemu nasilja nad i među djecom koje je u BiH u porastu.

- BiH je zemlja koja se već gotovo 25 godina oporavlja od rata. Nasilje, beznađe, podjele, skriveno siromaštvo, poslijeratna trauma i zanemarivanje potreba mladih sastojci su našeg života. Mnogi mladi ljudi napuštaju moju zemlju, iako je vole. Jednostavno, ne vide svoju budućnost ovdje - kaže Alikadić.

Ona će, pored brojnih aktivnosti, zajedno sa djecom iz različitih krajeva svijeta i ambasadorima dobre volje učestvovati u interaktivnom segmentu događaja u organizaciji UNICEF-a, u kojem djeca preuzimaju Generalnu skupštinu UN-a i iz svoje perspektive govore o pravima djece u svijetu.

- Moramo pružiti priliku za mlade i djecu da učestvuju u donošenju odluka koje ih se tiču, ali prije nego pređemo na viši nivo dječije participacije, prvo moramo početi slušati djecu kod kuće, u školi i tokom svakodnevnih aktivnosti. U suprotnom, oni će nastaviti da napuštaju BiH - saopćeno je iz World Vision BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Visoki predstavnik upozorio UN na dosad nezabilježene napade na Mirovni sporazum

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo