Bosna i Hercegovina     | 16.11.2019. 14:43 |

Osmanović: BiH opredjeljena ka izgradnji modernog obrazovnog sistema

FENA Saopćenje

PARIZ, 16. novembra (FENA) - Bosna i Hercegovina opredijeljena je za aktivnu saradnju s Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) - kazao je danas ministar civilnih poslova BiH i predsjedavajući Državne komisije BiH za saradnju sa UNESCO-m Adil Osmanović na 40. generalnoj konferenciji UNESCO-a koja se održava u Parizu.

U obraćanju na skupu naglasio je i opredjeljenost BiH u pravcu ostvarivanja postavljenih ciljeva, kao i ciljeva Agende za održivi razvoj 2030, naglašavajući da su u Bosni i Hercegovini u toku veoma značajne reforme.

- Opredijeljeni smo ka izgradnji modernog obrazovnog sistema okrenutog ka potrebama tržišta rada i zasnovanog na cjeloživotnom učenju - dodao je Osmanović.

Naveo je da UNESCO daje veliki doprinos u unapređenju stanja u oblasti obrazovanja, a uz podršku UNESCO kancelarije u Sarajevu u toku su aktivnosti na izradi okvira za prikupljanje podataka za obrazovanje u BiH, u skladu s ciljem četiri održivog razvoja.

U oblasti nauke, kazao je Osmanović, BiH snažno podržava inicijative i projekte koji doprinose da se kroz zajednički rad i otvoren pristup nauci dođe do odgovora na globalna pitanja i izazove, te su neophodna veća izdvajanja sredstava za aktivnosti u oblasti nauke.

Naglasio je da je cilj ostvarivanje pametnog rasta kroz realizaciju inovativnih i produktivnih ideja u proizvode i usluge koji mogu dovesti do održivog ekonomskog rasta, uz očuvanje prirodnog kapitala i smanjenje nejednakosti u društvu.

Ministar Osmanović govorio je i o ostalim prioritetima saradnje sa UNESCO-m, pa je posebno naglasio sprečavanje nasilja na sportskim terenima i sprečavanje dopinga u sportu, kao i borbu protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima i regionalnoj saradnji u ovoj oblasti.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina članica Komiteta za svjetsku baštinu gdje svojim radom želi dati doprinos očuvanju, zaštiti i promociji kulturne i prirodne baštine svijeta, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Željana Zovko organizira panel raspravu povodom 20. obljetnice upisa Mostara na UNESCO-vu listu

Upućen poziv institucijama kulture i pojedincima da apliciraju za dodjelu grant sredstava

Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ponovno aktivno nakon četiri godine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana