Bosna i Hercegovina     | 16.11.2019. 16:32 |

Sattler: Više od 30 miliona eura EU osigurala za brigu za migrante u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler kazao je da prioriteti finansijske podrške EU pri suočavanju s migracijskim izazovima u BiH uključuju pružanje humanitarne pomoći, smještaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje te usluge zaštite djece.

U odgovoru na otvoreno pismo koje su o korištenju EU fondova Sattleru uputili Feministički antimilitaristički kolektiv, Volonteri BiH i Inicijativa "Jer me se tiče" naglasio je da je od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94 posto potrošeno na brigu za migrante.

Ta sredstava utrošena su i za uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra), dok je preostalih šest posto iskorišteno za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama.

Sattler je izrazio očekivanje od svih nivoa vlasti u BiH da zajedno i u dobroj namjeri rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i održiva rješenja za pitanja migracija.

Primjer toga je, kaže, odluka bh. vlasti da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona, a ta odluka, ističe, trebala bi smanjiti pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona te dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak.

Najavio je da će Evropska unija nastaviti s angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve, kroz dijalog i u bliskoj konsultaciji s vlastima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

- Neupitno je da mjere na vanjskim granicama EU, uključujući granicu Hrvatske s BiH, moraju biti proporcionalne, te se moraju pridržavati poštivanja temeljnih prava i prava koja proizilaze iz pravne stečevine EU o azilu, posebno načela zabrane prisilnog vraćanja - podvukao je Sattler.

Napomenuo je da je Evropska komisija također u kontaktu s vlastima Hrvatske po pitanju implementacije zajedničkog evropskog sistema azila.

Budući da su nevladine organizacije u otvorenom pismu izrazile zabrinutost zbog militarizacije policije u Bosni i Hercegovini, Sattler podsjeća da je funkcioniranje agencija za provođenje zakona važno za integraciju BiH u Evropsku uniju.

- Ovo je potvrđeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, koje ukazuje na to da su agencije za provođenje zakona fragmentirane i podložne neprimjerenom političkom uplitanju - dodao je.

Evropska unija je opredijeljena, tvrdi Sattler, da podrži policijske strukture u BiH da jačaju saradnju, koordinaciju i efikasnost kako bi ispunile potrebe i očekivanja građana BiH u skladu s međunarodnim i EU standardima.

- Stojimo na raspolaganju da pružimo punu podršku i ostajemo otvoreni da se angažiramo u razgovorima s predstavnicima civilnog društva, a sve imajući u vidu osiguravanja stabilne, mirne i ujedinjene BiH - zaključio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Sattler: EU poslala jasnu poruku i širom otvorila vrata pokazujući da je spremna za proširenje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo