Bosna i Hercegovina     | 16.11.2019. 16:35 |

Livno: Pozitivnim pričama obilježen Međunarodni dan tolerancije

FENA Mario Loncar

LIVNO, 16. studenoga (FENA) - U povodu Međunarodnog dana tolerancije, 16. studenog, Koalicija protiv mržnje "Uvažavanje" Livno, uz potporu Misije OESS-a, Terenski ured Drvar, organizirala je središnji dvodnevni događaj za koalicije iz Hercegbosanske i Unsko-sanske županije. 

Tijekom susreta predstavnici iz Velike Kladuše, Sanskog Mosta, Drvara i Livna predstavili su pozitivne priče iz svojih sredina, priče o tome kako su pripadnici različitih nacionalnosti pomagali jedni drugima u teškim trenucima.

Livanjsku priču, koja je bila prikaz svega onoga što se događalo na četiri tradicionalna košarkaška turnira „Košarkom za toleranciju" ispričale su članice ŽKK Livno. 

Djevojke su vrlo nadahnuto govorile i fotografijama potkrepljivale kako je taj događaj iz godine u godinu rastao, kako je dobio humanitarni karakter, kako su se na njemu 2017. prvi put srele i upoznale č.s. Blanka Jelinić i muallima Šejla Kevrić te kako su se prodajom kolačića 'dobre volje' namicala sredstva za obitelj Budić u Livnu i samohranog oca petorice sinova u Bosanskom Grahovu….

Razgovaralo se o viđenom, a zatim je uslijedila projekcija dokumentarnog filma "Apostoli dobra" nastalog u okviru serijala „Živjeti zajedno", projekta kojega su zajedno realizirali Udruženje BH Novinari i NDN Vojvodine. 

-Film govori o dvojici svećenika, pok. Fra Marku Geli iz Livna i proti Miloradu Golijanu (Vlasenica) koji nisu puno razmišljali o vlastitom konformizmu kada je ratne 1992. i 1993. trebalo pomoći sugrađanima druge nacionalnosti, spasiti ikone i crkvene knjige iz zapaljene pravoslavne crkve u Livnu, ili dvojice vlaseničkih hodža - pojasnili su iz Koalicije "Uvažavanje".

U subotu, na sam Dan tolerancije livanjski domaćini odveli su svoje goste i predstavnike Misije OESS-a na mjesto na kojemu bogatstvo različitosti stoluje u miru i slozi u odajama, po hodnicima i muzejskom prostoru s etnografskom zbirkom tradicijske odjeće i nakita Hrvata, Srba i Bošnjaka BiH, u Karmel Sv. Ilije na obali Buškog jezera. 

O toj jedinstvenoj zbirci (s više od 100 nošnji, hrvatskih kompleta, 20-tak bošnjačkih, također 20-tak srpskih), govorio im je domaćin, veliki zaljubljenik u etnografiju i etnologiju, karmelićanin Zvonko Martić.

-Bila je to točka na 'i' dvodnevnog druženja, ali i dodatna snaga onima koji već godinama ustrajno rade na pomirenju, gradnji povjerenja i zajedničkog života u svojim lokalnim zajednicama - zaključili su u Koaliciji protiv mržnje "Uvažavanje" Livno.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Intermedijalna večer u Livnu, spoj poezije, slike i glazbe

Modna revija osoba s invaliditetom 'Mogu, znam, hoću'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'