Stranačke aktivnosti     | 17.11.2019. 15:00 |

Saopćenje za javnost Narod i Pravda

FENA Saopćenje

 

Iz opozicije u Općini Centar poručuju kako neće odustati od zakonske mogućnosti za smjenu Općinske izborne komisije (OIK) uprkos različitim malverzacijama s ciljem da se spriječi smjena OIK-a, koji je odgovoran za višestruka kršenja izbornih pravila.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH u četvrtak je stigao negativan odgovor na zaključak Općinskog vijeća, kojim se traži da CIK dostavi nužnu prethodnu saglasnost na smjenu članova OIK-a Centar prije isteka mandata. Vijećnici Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke danas su na adresu CIK-a i Apelacionog odjela Suda BiH uputili žalbu ponovivši zahtjev da OIK Centar bude smijenjen zbog višestrukih kršenja izbornih pravila.

U žalbi Apelacionom odjelu Suda BiH, kao drugostepenom organu, vijećnici Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a podsjećaju kako je tokom i nakon Općih izbora 2018. godine upućeno 26 žalbi na rad OIK-a Centar. U žalbi se podsjeća i kako je je sekretar Općinskog vijeća Općine Centar, koji je ujedno i predsjednik OIK Centar, na nezakonit način onemogućio komunikaciju Stručne službe Općinskog vijeća Centar i OIK Centar. Dodatno, u žalbi se podsjeća i na politizaciju OIK Centar u režiji SDA.

„Smatramo izuzetno važnim da se Centralna izborna komisija konačno suoči i rasvijetli niz nepravilnosti koje su uočene tokom izbornog procesa 2018. godine. Na pragu smo izborne godine, a evidentno je da će, ukoliko se hitno ne reagira, izborni proces voditi akteri, koji su odgovorni za niz propusta na prethodnim izborima“, navodi se u saopćenju vijećničkih klubova Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke.

U saopćenju podsjećaju i da je izborni proces u BiH toliko kompromitovan da prijeti realna opasnost da građani izgube povjerenje u cjelokupan izborni sistem.

„Malverzacije sa izbornim materijalom, biračkim odborima i prebrojavanjem glasova, dovele su do toga da smo imali hiljade i hiljade navodno nevažećih glasačkih listića. Time je ozbiljno poljuljano povjerenje građana u izborni sistem, jer im se oduzima pravo glasa, koje je osnov demokratskog poretka. Nastavit ćemo insistirati na kažnjavanju odgovornih osoba kako bismo vratili povjerenje građana u poštene i pravedne izbore“, navodi se u saopćenju.

S poštovanjem,

Press Služba

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana