Svijet     | 18.11.2019. 08:22 |

Nakon noći sukoba u Hong Kongu policija pozvala demonstrante da 'bace oružje'

FENA Internet

HONG KONG, 18. novembra (FENA) - Policija Hong Konga je upozorila u noći na ponedjeljak da kani koristiti "prave metke" suočena sa smrtonosnim oružjem korištenim protiv nje tokom sukoba oko kampusa koji je posljednjih sati postao glavna baza protesta.

Nakon što je jedan policajac ranjen strijelom koju je ispalio demonstrant oko tog kampusa okruženog zapaljenim barikadama, policija je u noći izdala upozorenje da će upotrijebiti prave metke.

To je prvo upozorenje tog tipa od početka protesta. Od juna bivšu britansku koloniju sa 7,5 miliona stanovnika potresa najteža politička kriza nakon predaje te bivše britanske kolonije Kini 1997. Službeni mediji su nekoliko puta upozorili da bi kineska vojska, stacionirana u poluautonomnoj regiji, mogla intervenirati i zaustaviti proteste.

Reuters prenosi da je  u ponedjeljak  policija Hong Konga  ispalila suzavac i gumene metke kako bi odvratila protuvladine demonstrante koji pokušavaju pobjeći iz kampusa univerziteta.

Deseci su pokušali pobjeći s Politehničkog univerziteta nakon noći sukoba u gradu u kojem su glavne ceste bile blokirane i zapaljen je most, a policajac ranjen strijelom.

Mnogi su uhapšeni u blizini univerziteta u ponedjeljak, javio je javni RTVK, dok su u obližnjem komercijalnom području Nathan Road aktivisti zaustavili saobraćaj i prisilili da se trgovački centri i prodavnice zatvore.

"Predugo smo bili zarobljeni ovdje. Treba svi  da znaju da nam treba pomoć. Ne znam koliko još možemo ovako nastaviti. Možda će nam trebati međunarodna pomoć", rekao je Dan, 19-godišnji demonstrant u kampusu, dok je plakao, navodi Reuters..

Trideset osam ljudi ranjeno je tokom noći u nedjelju, saopćila je gradska bolnička uprava. Svjedoci Reutersa vidjeli su kako neki demonstranti imaju  opekotina od hemikalija  ispaljenih  iz policijskih topova.

"Sjeti se da imaš život u svojim rukama. Zašto nas morate gurnuti u smrt? “, viknula je jedna osoba na policiju s krova kampusa dok su demonstranti koji su nosili plinske maske i stezali kišobrane tražil način da pobjegnu.

Policija je pozvala demonstrante da "bace oružje" i odu.

"Policija apelira na sve unutar univerziteta da odustanu od oružja i opasnih predmeta, skinu svoje gasne maske i na uredan način odu ", naveli su u izjavi.

Demonstranti  protestiraju  zbog, kao navode,  kineskog uplitanja  u obećane slobode  od kade je  Hong Kong  stavljen pod  kinesku vlast 1997. Kažu da reagiraju na pretjeranu upotrebu sile od strane policije.

Kina kaže da se zalaže za formulu "jedna zemlja, dva sistema"  što daje Hong Kongu autonomiju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana