Svijet     | 18.11.2019. 08:56 |

Kina pozvala SAD da prestane demonstrirati silu u Južnom kineskom moru

FENA Internet

BANGKOK, 18. novembra (FENA) - Kina je danas pozvala američku vojsku da prestane da demonstrira silu u Južnom kineskom moru, kako bi se izbjegle "nove nesigurnosti" u vezi sa Tajavanom, rekavši to tokom razgovora na visokom nivou u kojima je izražena napetost između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Primjedbe kineskog ministra obrane Wei Fenghe američkom ministru obrane Marku Esperu,  uslijedile su samo dvije sedmice nakon što je jedan visoki dužnosnik Bijele kuće osudio kinesko "zastrašivanje" u prometnom plovnom putu, prenosi Reuters.

Tokom razgovora iza zatvorenih vrata na marginama skupa ministara obrane u Bangkoku, Wei je pozvao Espera da " (SAD) prestane demonstrirati silu u Južnom kineskom moru i da ne izaziva i eskalira napetost u Južnom kineskom moru", rekao je glasnogovornik Wu Qian.

Kina polaže pravo na skoro cijelu površinu Južnog kineskog mora, bogatog energijom, gdje je postavila vojne baze na vještačkim ostrvima. Međutim, Brunei, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam također polažu pravo na dijelove mora.

Sjedinjene Države optužuju Kinu za militarizaciju Južnokineskog mora i zastrašivanje azijskih susjeda kako bi mogla iskoristiti rezerve nafte i plina vrijedne milijarde dolara.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana