FENA biznis     | 18.11.2019. 10:41 |

Priključite se i podržite kampanju protiv govora mržnje „Biraj riječi“

FENA Saopćenje

Poziv predstavnicima medija i javnosti

 

Priključite se i podržite kampanju protiv govora mržnje „Biraj riječi“

 

Poštovani novinari, reporteri, urednici i direktori medija, blogeri i voditelji,

Pozivamo vas da se svojim javnim, profesionalnim, ali i privatnim angažmanom uključite u kampanju „Biraj riječi“ koju su uz podršku popularnih muzičara Helem Nejse i Marka Luisa pokrenuli UNICEF, UNDP i UNESCO u saradnji sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

 

Govor mržnje, sa kojim se svakodnevno susrećemo, kako u javnom, tako i u medijskom prostoru, predstavlja glavnu prepreku razvoju kulture dijaloga, kao osnove za jačanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. Biraj riječi, simbolični je naziv nove kampanje projekta Dijalog za budućnost, kojim se podiže svijest javnosti o nužnosti razvoja kulture dijaloga i smanjenja govora mržnje. Kampanja je lansirana plasiranjem specijalne pjesme pod nazivom “Biraj riječi“ u izvedbi sarajevskog benda Helem nejse, u saradnji sa beogradskim kolegom Markom Lousiom. Na sebi svojstven način, umjetnici pozivaju širu javnost na smanjenje govora mržnje te pozivaju na posjetu centralnom mjestu kampanje, web platformi www.birajrijeci.ba, u okviru koje se prikupljaju pozitivne riječi, za tzv. Rječnik budućnosti. Svjesni smo da mediji igraju jednu od ključnih uloga u podizanju svijesti, ali i rješavanju ovog problema, stoga Vas pozivamo da i Vi sudjelujete u kampanji i date svoj doprinos u borbi protiv govora mržnje.

Kako možete pomoći širenju kulture dijaloga i sprečavanju govora mržnje?

Ukoliko ste predstavnik printanih ili online medija, mi ćemo Vam dostaviti „Biraj riječi“ bedž, čijim korištenjem sudjelujete u kampanji protiv govora mržnje. Možete ga postaviti na za to odgovarajuće mjesto na web stranici i/ili print izdanju Vašeg medija, poput headera ili uz logotip.

Ukoliko ste predstavnik TV kuća, svoju podršku možete pružiti u uvodnoj izjavi Vašeg informativnog programa. Na taj način ćete ukazati na važnost djelovanja, s ciljem rješavanja ovog problema. Dakako, slobodni ste temu ukomponirati u najave koje najbolje odgovaraju tonu Vašeg programa, a mi Vam stojimo na raspolaganju za sve dodatne informacije.

Vjerujemo da ćete i ovaj put prepoznati snagu vaših riječi i značaj vašeg učešća, te vam unaprijed zahvaljujemo na vremenu koje ćete izdvojiti za doprinos kampanji.

Više detalja o cjelokupnoj kampanji možete pronaći na web stranici www.birajrijeci.ba.

 

O PROJEKTU:

Projekat Dijalog za budućnost je razvijen na inicijativu i pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, a zajednički se provodi od strane UNICEF-a, UNDP-a i UNESCO-a od 2014.godine. Ključni element projekta su „Platforme za dijalog ili Dijaloške platforme" , kao mehanizam za pružanje formalnog prostora za interakciju između građana i donosilaca odluka putem dijaloga, te omogućujući civilnom društvu, građanima i vladinim partnerima da zajednički identifikuju, promovišu i provode aktivnosti izgradnje povjerenja i jačanja društvene kohezije. Projekat se fokusira na pozivanje svih građani Bosne i Hercegovine, a posebno mladih, da postanu aktivni učesnici i pokretači promjena, te da sarađuju ​​sa ključnim partnerima u razvoju politika s ciljem prevazilaženja izazova s ​​kojima se suočava Bosna i Hercegovina ".

Više na http://ba.one.un.org/content/unct/bosnia_and_herzegovina/bs/home/what-we-do/joint-projects/dialogue-for-the-future-2.html

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Via Media i Bingo najuspješniji na vodećem digitalnom festivalu u regiji

Via Media najnagrađivanija agencija u BiH

Via Media apsolutni pobjednik na Sempl-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo