Najave     | 18.11.2019. 11:01 |

Osnovnoškolci dolaze u Mostar na STEM sajam

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. studenoga (FENA) – U sklopu provedbe projekta Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini (ENABLE BiH) 19. i 20. studenoga u prostoru Tehnološkog parka Intera održat će se STEM sajam.

Učenice i učenici nekoliko bh. škola na STEM sajmu pokazat će na koji način oni zamišljaju rješenja određenih problema kroz upotrebu znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, odnosno, kroz STEM oblasti.

Na sajmu će među govornicima biti inženjerka robotike Maja Hadžiselimović (MRK Systeme GbmH), inženjeri u kompaniji Rimac automobili Tomislav Čleković i Mislav Šramek, istraživači na projektu Sharklab Andrej Gajić i Adla Kahrić (National Geographic), direktorica asocijacije Bit Alijansa Tatjana Vučić, istraživač u oblasti fizike Admir Greljo (CERN), profesor matematike Ismar Volić (Wellesley College) te osnivači kompanije Amplius elecrtonics Luka Vučina i Marin Bevanda, kao i najbolje plasirani bh. tenisač i veleposlanik organizacije Save the Children Damir Džumhur.

STEM sajam kao dio projekta ENABLE BiH, za cilj ima okupiti učenike i nastavnike iz škola koje su dio projekta, stručni kadar iz oblasti obrazovanja, kompanije/partnere projekta, roditelje te širu javnost općenito, a radi promocije STEM oblasti, znanstvenog rada, istraživanja i postignuća te kritičkog razmišljanja, kreativnosti, proaktivnog pristupa rješavanju problema i komunikacije i suradnje među učenicima i profesorima, priopćeno je iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Otvaranje sajma planirano je u 13 sati, a izjave za medije u 12:30 sati.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo