Stranačke aktivnosti     | 18.11.2019. 11:44 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

SDA: “Herceg-Bosna” je UZP, treba slaviti dan njenog gašenja, a ne osnivanja 

Danas je godišnjica pada Vukovara, jednog od simbola strašnih zločina počinjenih tokom velikosrpske agresije na prostoru bivše Jugoslavije. 

Kao što je potrebno iskazati pijetet prema žrtvama zločina JNA u Vukovaru, potrebno je pokazati pijetet i prema žrtvama zločina tzv. «Herceg-Bosne». Umjesto toga zvaničnici HDZ BiH izabrali su da slave ratne zločince i vrijeđaju njihove žrtve. 

Obilježavanje godišnjice tzv. Herceg-Bosne predstavlja najgrublje vrijeđanje porodica ubijenih, žrtava silovanja, logora, tortura i drugih zločina koje su provodile vlasti ove paradržavne zajednice. 

Podsjećamo da je pravosnažnom presudom Haškog tribunala utvrđeno da je tzv. «Herceg-Bosna» bila udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj stvaranje etnički čistog hrvatskog entiteta i njegovo ujedinjenje sa Hrvatskom. 

Zvaničan stav Evropske unije i UN-a jeste da se presude Haškog tribunala moraju poštovati i svako suprotno postupanje je kršenje temeljnih civilizacijskih načela i vladavine prava. Temeljna civilizacijska načela podrazumijevaju slavljenje pobjeda nad zločinačkim tvorevinama, pogotovo nad onima čiji su zločini presuđeni pred međunarodnim tribunalima. Zato bi opravdano i potrebno bilo obilježavati ne dan osnivanja, nego dan gašenja paradržavnih tvorevina.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

SDA

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana