Stranačke aktivnosti     | 18.11.2019. 12:02 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

 

Teret migrantske krize trebaju ravnomjerno preuzeti svi dijelovi Bosne i Hercegovine 

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je prijedlog Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH da se migrantski centri smjeste u blizini Sarajeva i Tuzle, politički motiviran željom SDA da se migrantska kriza iskoristi kako bi se naudilo Sarajevu i Tuzli, centrima u kojima SDA nema nikakvu vlast. 

Niko ne spori da bi teret migrantske krize trebali ravnomjerno preuzeti svi dijelovi Bosne i Hercegovine, međutim, predstavnici SDA u federalnoj i državnoj vlasti godinama ništa ne čine da pomognu Unsko-sanskom kantonu u prevladavanju problema migrantske krize. 

U posljednjih godinu dana USK je prepušten na milost i nemilost, jer vlast u ovom kantonu više ne čini SDA sa svojim satelitima, te su novu Vladu prepustili da se sama nosi sa ovim problemom. 

Bez obzira na to što Bosna i Hercegovina ničim nije skrivila najveću migrantsku krizu poslije Drugog svjetskog rata, svjedočimo da naša država trpi njene najveće i najbrutalnije posljedice. Migranti izlaze iz Grčke, koja je u Evropskoj uniji, krijumčari ih provode kroz Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, te dovode u Bosnu i Hercegovinu. 

U međuvremenu, vlasti RS-a rade sve da ih upute u dijelove FBiH, u kojima vlast nije njihov koalicioni partner HDZ. Istovremeno, zemlje EU - Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija, rigorozno su zatvorile svoje granice i Bosna i Hercegovina postaje mjesto okupljanja sve većeg broja migranata. Zemlje EU, pomognute državama bivše Jugoslavije, čine sve da migranti stignu u BiH i da iz BiH i ne izađu. 

Dokaz tome je poroznost bh. istočne granice, koja je u posljednje vrijeme dodatno narušena povlačenjem velikog broja službenika Granične policije BiH, te koordinirana akcija hrvatskih vlasti i policije, koja i one malobrojne migrante, koji uspiju preći granicu sa Hrvatskom, konstantno vraća u BiH. 

SDP smatra da organi državnog pravosuđa moraju razbiti mrežu krijumčara koja se bavi organizovanim kriminalom ilegalnog prelaska granice velikog broja migranata. 

Smatramo da migrantima treba pomoći, ali ne na štetu lokalnog stanovništva, koje je sa pravom uznemireno. Zato migrantske centre treba graditi na lokacijama na kojima nema ili uopšte nema loklanog stanovništva i to u oba bh. entiteta. 

Nerealno je očekivati da se granice sa našim istočnim susjedima zatvore, na način na koji su to uradile zemlje EU, ali potrebna nam je što hitnija i oštrija kontrola bh. granice, kako bi se što više smanjio priliv migranata, što bi dovelo do toga da se i migrantima koji su već u BiH, lakše pomogne.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo