Bosna i Hercegovina     | 18.11.2019. 12:16 |

Novi broj 'Preporoda' IZ u BiH analizira brojne aktuelne teme bh. društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Novi broj Islamskih informativnih novina "Preporod" od 15. novembra analizira odnos određenih političkih ličnosti i medija prema BiH u kontekstu optužbi da je ona opasnost po Evropu zbog povratnika sa stranih ratišta.

Malo se ističe činjenica da je iz BiH na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana, od čega su većinu činili žene i djeca, a da je iz Francuske otišlo 1.900 osoba, duplo više nego iz ijedne druge zapadnoevropske države, navodi se u saopćenju MINA-e.

"Preporod" donosi i kartu iz francuskog udžbenika iz 1977. godine koja pokazuje "nivoe evropejstva", ukorijenjenu predodžbu o tome kako svi narodi nisu dovoljno evropski.

Preporod je posjetio migracione centre u Krajini, te razgovarao s prof. dr. Seadom Turčalom koji, između ostalog, podsjeća da četvrtina registriranih migranata, a u ovoj godini ih je do početka novembra registrirano oko 27.000, ostaje "zaglavljena tu".

On ocjenjuje da migrantskom krizom nije izravno i ravnomjerno ugrožena cijela zemlja, nego samo dva kantona u Federaciji BiH, i to Kanton Sarajevo (KS) i Unsko-sanski kanton (USK).

Povodom Svjetskog dana televizije "Preporod" je analizirao naš odnos prema tom mediju: "Bosanskohercegovačke televizije i njeni novinari se čak utrkuju ko će brže prenijeti izjave pojedinih političara čime samo dolijevaju ulje na vatru i čine ambijent još zapaljivijim. Nije li i to razlog što mnogi mladi odlaze tamo gdje im je bolje i gdje vlada red i mir?".

Analizirano je tržište marketa koji posluju bez alkohola. Takvi marketi postoje i u Kaknju, Travniku, Novom Travniku, Mostaru, Konjicu i drugim gradovima.

- Zašto Islamska zajednica ne bi ponudila investitorima svoju infrastrukturu, vakufske površine i objekte da se pokrene domaći lanac trgovina bez alkohola?, jedno je od postavljenih pitanja. U povodu dana rođenja poslanika Muhammeda, a.s. "Preporod" donosi izvještaje o tome kako se mevlud obilježavao u Mekki - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Islamska zajednica u BiH finansira pokretnu ambulantu u Gazi

NUB BiH - 'Bosniaca' indeksirana u Scopus, multidisciplinarnoj bazi sažetaka

Islamska zajednica: Podmetanja o navodnim 'terorističkim ćelijama' su zlonamjerna i tendenciozna

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu