Bosna i Hercegovina     | 18.11.2019. 13:34 |

Ganić pozvao Kasumovića na rješenje imovinskopravnih pitanja u KBZ

FENA Saopćenje

ZENICA, 18. novembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona potvrdila je da prijedlog sporazuma o međusobnim odnosima u svrhu dogovornog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu i pripadajućim objektima u krugu Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), kojeg predlaže Grad Zenica, nije u skladu sa usvojenim zaključkom Gradskog vijeća Zenica.

U odgovoru Vlade koji potpisuje premijer Mirza Ganić pojašnjeno je da prijedlog Grada Zenice nije u skladu s jednoglasno usvojenim zaključkom Gradskog vijeća Zenica kojim je data saglasnost gradonačelniku da zaključi sporazum s KBZ u formi notarski ovjerene isprave, kojom Grad Zenica priznaje da je KBZ titular prava vlasništva nad nekretninama, zemljištem i zgradama u krugu KBZ-a.

Pored toga, Kantonalni sud u Zenici ukinuo je prvostepeno rješenje Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Zenici, po kojem je kao vlasnik na nekretninama u krugu KBZ-a upisan Grad Zenica, te vratio predmet na ponovno postupanje prvostepenom sudu.

- To znači da u ovom trenutku nekretnine, zemljište i zgrade u krugu KBZ nemaju titulara vlasništva, tako da ne postoji pravni osnov za zaključenje sporazuma na način i u sadržaju koji je predložen s BZ-om i Vladom ZDK - dodao je Ganić.

Navodi da na osnovu iznesenih činjenica proizilazi da je Grad Zenica samo strana u sporu, te naglašava da će se Grad Zenica narednim koracima opredijeliti da li će nastaviti blokirati projekte i raditi protivno interesima građana ili će se povući iz spora izjavom kako je naložilo Gradsko vijeće.

Pozvao je gradonačelnika Fuada Kasumovića da ispoštuje zaključak Gradskog vijeća te zaključi sporazum s KBZ kojim će priznati da je KBZ titular prava vlasništva nad nekretninama, zemljištem i zgradama.

Takvim potezom omogućila bi se realizacija projekta energetske efikasnosti, kao i ostalih planiranih projekata od čega će korist imati svi građani Zeničko-dobojskog kantona, a posebno građani Zenice, saopćeno je iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Ukupna vrijednost planiranih investicija s tim u vezi je 41,5 miliona KM, a to bi pokrenulo ekonomsku aktivnost te donijelo dodatne prihode u gradskom budžetu, kao i bolju perspektivu i uvjete za rad 1.502 radnika KBZ-a s prebivalištem u Zenici, što je 92 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Premijer Ganić uputio je pismo i direktorici Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manueli Naessel u kojem potvrđuje opredjeljenje Vlade ZDK za realizaciju projekta energetske efikasnosti u KBZ-u, za koji je kredit osigurala EBRD.

Međutim, upozorio je da će ZDK odustati od kredita, ukoliko gradonačelnik Kasumović i dalje bude insistirao na dodatnom izdvajanju sredstava iz budžeta ZDK, kao kompenzaciju za priznavanje titulara vlasništva nad nekretninama, zgradama i zemljištu u korist KBZ.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana