Bosna i Hercegovina     | 18.11.2019. 14:01 |

Potpisan protokol o izradi izmjena Prostornog plana općine Kakanj

FENA Saopćenje

ZENICA, 18. novembra (FENA) - Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak i načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo potpisali su u Zenici Protokol o izradi izmjena Prostornog plana općine Kakanj za period 2010.-2030. godine, saopćila je pres-služba tog kantona.

Riječ je o realizaciji Zaključka Vlade ZDK iz 2013. godine a nakon Odluke Općinskog vijeća od 30. septembra 2019., prema kojem će pripreme za izmjene Prostornog plana općine Kakanj izvršiti općinska Služba za privredu, urbanizam i zaštitu okoline, dok će nosilac aktivnosti na izradi izmjena Plana biti Kantonalni zavod za urbanizam i prostorno uređenje koji djeluje u sastavu ministarstva na čijem je čelu ministar Isak.

Ovim izmjenama Plana bit će izvršeno usklađivanje sa zahtjevima iz Prostornog plana Kantona 2009-2029. godine.

- Regulisanje planske izgradnje na području Zeničko-dobojskog kantona je jedan od strateških ciljeva Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline. Današnjim potpisom Protokola o saradnji, stvorili smo pretpostavke i definisali prava i obaveze u daljim aktivnostima na izradi izmjena Prostornog plana, za koje očekujem da će osigurati dalji dinamičan razvoj Kaknja, koji će biti usaglašen s trendovima privrednog razvoja BiH i civilizacijskim zahtjevima XXI stoljeća - rekao je Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, ističući da je regulisanje prostorno-planske dokumentacije jedan od preduvjeta za razvoj privrede i kompletnog društva.

- Planiranje kao svjesno usmjeravanje razvoja je odlika savremenog društva. Infrastruktura, za koju smo kao javni službenici direktno zaduženi, jedan je od najvažnijih faktora u prostornom planiranju. Od izgrađenosti i iskorištenosti infrastrukture zavisi razvoj mnogih naselja i regija, zatim otvaranje novih proizvodnih kapaciteta, unapređenje i razvoj brojnih društvenih službi - dodaje ministar Isak naglašavajući da će u narednom periodu, u okviru njegovih nadležnosti, raditi na ažuriranju prostorno-planske razvojne dokumentacije i za druge općine u Kantonu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Mostarski gradonačelnik: Populizam lažnih zaštitnika 'ugroženih' u funkciji političke kampanje

Uposleni u obrazovanju BPK koji imaju djecu s teškoćama imaju pravo na pola radnog vremena

KJKP GRAS - Od 13. do 16. februara u noćnim satima umjesto tramvaja voze autobusi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo